Erişilebilirlik

'Nükleer Faaliyete Devam'


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Avrupalı yetkililerin, ülkesinin nükleer faaliyetlerini durdurmasına yönelik isteklerini reddedeceklerini açıkladı.

Ahmedinejat İran Devlet Televizyonu’nda yaptığı açıklamada, bu yönde bir önerinin “geçersiz” sayılacağını belirtti.

İngiliz, Fransız ve Alman arabulucular, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması için Tahran hükümetine çeşitli teşvikler sunmaya hazırlanıyor.

Amerika ve Avrupa Birliği, İran’ın bu teşvikleri reddetmesi durumunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, İran’a yaptırımlar uygulanması için baskı yapacaklarını açıklamıştı. Rusya ve Çin ise yaptırımları veto edecekleri tehdidinde bulunuyor.

Bu arada Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İran’a sunulacak teşvik paketi ve bunlara uyulmaması karşısında alınacak cezai önlemleri görüşmek üzere yarın Brüksel’de bir araya geliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın ise, İran’a sunulacak öneriyi ele almak amacıyla 19 Mayıs’ta Londra’da toplanması bekleniyor.

Amerika ve Avrupa Birliği, İran’ın nükleer programının, silah üretme amaçlı olduğunu savunuyor. İran, programın sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

'İran'da Sünni Militan Örgüt Son Saldırıları Üstlendi'

İran’ın güneydoğusunda 12 sivilin kurşuna dizilerek öldürülmesi olayını aşırı dinci bir Sünni örgütün üstlendiği bildirildi.

İran televizyonlarına açıklama yapan üst düzey bir emniyet yetkilisi, dün gece Pakistan ve Afganistan sınırlarına 200 kilometre uzaktaki bir bölgede düzenlenen saldırıyı Cündullah adlı bir örgütün üstlendiğini duyurdu.

İranlı yetkililer, Cündullah örgütünün normalde Afganistan’da faaliyet gösterdiğini, ancak son dönemde İran’ın güneydoğusundaki bir dizi şiddet olayından sorumlu olduğunu belirtti. Örgütün adı, Mart ayında aynı bölgede 21 kişinin öldürüldüğü bir saldırıya da karışmıştı.

XS
SM
MD
LG