Erişilebilirlik

İsrail'den Batı Şeria'da Operasyonlar


İsrail birliklerinin, Batı Şeria’daki iki ayrı operasyonda bir Filistinli istihbarat görevlisiyle, militan oldukları sanılan iki kişiyi öldürdükleri bildirildi.

Filistinli yetkililer, İsrail askerlerinin bazı militanları ele geçirmek üzere Cenin’i kuşatması sırasında, istihbarat görevlisini öldürdüklerini açıkladı. İsrail radyosu ise, Kabatiye köyünde iki militanın öldürüldüğünü duyurdu. Radyo, öldürülen iki kardeşin İslami Cihad üyesi olduğunu bildirdi.

Bu arada 17 Nisan’da Telaviv’de düzenlenen bombalı intihar saldırısında yaralanan bir Amerikalı gencin, hastanede hayatını kaybettiği açıklandı. İslami Cihad’ın sorumlu tutulduğu saldırıda, ölü sayısı son açıklamayla 11’e çıktı.

Öte yandan İsrail Yüksek Mahkemesi, Batı Şerialı Filistinlilerin, İsrail vatandaşı aile fertleri ve akrabalarıyla birlikte, bu ülkede yaşamalarını engelleyen yasayı onayladı.

Yasa yalnızca 25 yaşın üstündeki kadınlara ve 35 yaş üstü erkeklere, İsrailli aile fertleriyle birlikte bu ülkede yaşamalarına ve İsrail vatandaşı olmalarına izin veriyor. Büyük tartışmalara yol açan yasanın, İsrail’in nüfus dengesini Yahudiler lehine korumayı amaçladığı savunuluyor.

Yasanın ırkçı olduğunu ileri süren kesimler itiraz edeceklerini duyurdu. İsrail hükümeti ise yasanın İsrail’in iç güvenliğini artırmaya yönelik olduğu konusunda ısrar ediyor.

XS
SM
MD
LG