Erişilebilirlik

İran: 'Görüşmeye Hazırız'


İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer programını görüşmeye hazır olduğunu ancak Tahran’a askeri tehdit yönelten ülkelerle masaya oturmayacağını açıkladı.

Ahmedinejad, bu açıklamayı Endonezya’nın Bali adasında düzenlenen ve Türkiye dahil sekiz Müslüman ülkenin katıldığı toplantıda yaptı.

İran Cumhurbaşkanı İran’ın nükleer programının sadece sivil amaçlı ve enerji üretmeye yönelik olduğu görüşünü tekrarladı.

Toplantıda daha önce konuşan İran Dışişleri Bakanı ise Avrupa ülkelerinin nükleer soruna barışçı çözüm için çaba göstereceklerini umduğunu ancak Tahran’ın sivil amaçlı nükleer enerji üretme hakkını tanımaları gerektiğini söyledi.

Öte yandan dün uluslararası denetçilerin İran’da yeni yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum izleri bulduğu bildirildi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesinden basına sızan bir rapor, İran’da bulunan yeni uranyum izlerinde zenginleştirme derecesinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Rapor konusunda adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan diplomatlar, uranyum örneklerinin Tahran’daki eski Lavizan Şiyan araştırma merkezindeki cihazlardan alındığını söylüyor. İran savunma bakanlığına bağlı olan merkez, BM denetçileri çalışmalarına başlamadan önce 2004 yılında kapatılmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, raporla ilgili haberleri gördüğünü ancak doğrulayacak durumda olmadığını açıkladı.

Sözcü McCormack, Uluslararası Atom Enerji dairesinin incelemeleri sırasında İran’da elde ettiği bulguların Haziran ortasında yayınlayacağı raporda yer alacağını belirtti.

McCormack, “Eğer yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumun kaynağı İran ise bu Lavizan merkezinde gerçekte ne olup bittiği konusunda çok ciddi sorular yaratır” şeklinde konuştu.

Viyana’da görevli bazı diplomatlara göre, örnekler üzerinde yapılacak incelemeler, bunların İran’ın dışardan aldığı cihazlarda bulunan daha önceki örneklerle uyuşup uyuşmadığını gösterecek.

Atom Enerji Dairesi daha önce, İran’ın Pakistan’dan aldığı cihazlarda yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum izleri bulmuştu.

Ancak Amerika dışişleri bakanlığı sözcüsü, uranyumun kaynağı neresi olursa olsun, önemli olan hususun İran’ın bunu gizlemiş olması olduğunu söyledi.

Sözcü McCormak, “Bu olay, en azından bize İran’ın, bu araştırma merkezinde yaptıkları konusunda Atom Enerji Dairesine bir kez daha doğruyu söylemediğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Tahran’da ise bir hükümet sözcüsü, raporun hiçbir değer taşımadığını savundu. Sözcü, İran’ın nükleer programının sadece sivil amaçlı olduğu görüşünü tekrarladı.

XS
SM
MD
LG