Erişilebilirlik

İran: Diyaloğa Açığız


İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, nükleer programıyla ilgili soruna çözüm bulacak taraflarla görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Endonezya’yı ziyaret eden Ahmedinejad, elinde büyük miktarda nükleer silah bulunduran ülkelerin, diğer ülkelere enerji üretmek amacıyla nükleer teknolojiye sahip olamayacaklarını söylemesinin "gülünç" olduğunu belirtti.

Batı İran’ı gizlice nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor. İran bu iddiayı reddediyor.

Buarada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan İran’ı, dünyaya meydan okuyan tutumundan vaz geçmeye çağırdı.

Kofi Annan, İran’ın tüm dünyaya barışçı niyet taşıdığını gösterme sorumluluğu altında olduğunu da hatırlattı. Annan, İran’ın barışçı amaçlı nükleer enerji programına sahip olma hakkını, kimsenin inkar etmediğinin de altını çizdi.

Amerika ve batı dünyası İran’ın nükleer silah geliştirme çabası içinde olduğuna inanıyor. İran ise bunu reddediyor. İngiltere, Fransa ve Almanya nükleer programına son vermesi konusunda anlaşamayınca, İran’a yeni bir öneriler paketi hazırlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, dün Batılı hükümetlerin BM’i İran’a karşı harekete geçirmek için birkaç hafta bekleyeceğini açıkladı. Rice bekleme süresinin, Avrupalılara İran’ı nükleer yakıt programından vazgeçmeye ikna için yeni bir teşvik paketi hazırlamalarına zaman tanıyacağını belirtti.

Bu arada Time dergisi üst düzeyde bir İranlı yetkilinin, müzakereler için yeni bir zemin öneren açık mektubunu yayınladı. Mektup dini lider Ayatullah Ali Hamaney’in temsilcisi Hasan Rohani tarafından imzalandı.. Rohani, mektupta BM uzmanlarının nükleer tesislerine habersiz ve kısıtlamasız denetimlerde bulunmasını kabule hazır olduğunu belirtiyor. Mektupta Tahran’ın reaktörler için zenginleştirilecek uranyum miktarı için bir tavan kabul edebileceği de vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG