Erişilebilirlik

CIA Uçuşları: 'Ankara Biliyordur'


Avrupa Parlamentosu üyesi, Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir, Washington’da Yeni Amerika Vakfı adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Toplantıda, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in, Avrupa topraklarında gizli hapishaneler kurduğu; ve Avrupa hava sahasını kullanarak zanlıların cezaevlerine transfer edildiği iddiaları ele alındı.

Avrupa Parlamentosu, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in, Avrupa topraklarındaki faaliyetlerini soruşturmak amacıyla, 18 Ocak’ta, bir komisyon kurdu: Tutukluların Transfer Edilmesi ve Yasadışı Olarak Hapsedilmesinde CIA’in Avrupa Ülkelerini Kullandığı İddialarını İnceleyecek Geçici Komisyon... Geçici Komisyonun Başkan Yardımcısı, Alman Yeşiller Partisi’nden, Avrupa Parlamentosu Üyesi Cem Özdemir...

Özdemir ve Komisyon heyeti, Washington’da temaslarda bulunuyor. Kongrede ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerde bulunan Özdemir, Yeni Amerika Vakfı adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.

Özdemir şöyle konuştu: "Terörle mücadele, demokratik yöntemlerle yürütülmeli. Eğer kanunlar yetersiz kalıyorsa, bu konuşulur, tartışılır... Ama terörle mücadele, şu anda yapıldığı gibi yürütülmemeli..."

Gündemdeki konu, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi, CIA’in, Doğu Avrupa’da gizli hapishaneler bulundurduğu; zanlıların bir ülkede yakalanıp, başka ülkelerdeki hapishanelere gönderilmeleri ve bunun için de Avrupa hava sahalarının kullanılması...

Komisyon üyeleri, bu uygulamanın uluslararası havacılık kanunlarını ihlal ettiğini belirtiyor ve tutukluların işkencenin yaygın olduğu ülkelere de gönderildiklerini ileri sürüyor.

Komisyon, son beş yıl içinde, Avrupa hava sahasının 1000 defa kullanıldığını öne sürdü. Amerikalı yetkililer ise, bu kadar çok sayıda uçuş olduğunu kabul etmiyor.

Avrupa Parlamentosu’nun geçici komisyonu, Avrupa Birliği üyelerinin veya aday ülkelerin, bilinçli veya bilinçsiz olarak Amerikan istihbarat örgütleriyle, bu operasyonlarda işbirliği yapıp yapmadığını inceliyor. Komisyon, bu operasyonların Avrupa devletlerinin bilgisinin dışında yapıldığına az ihtimal veriyor.

Cem Özdemir, Amerikan yönetiminin, Avrupalılar’a baskı uyguladığını söyledi. Özdemir, bu bakımdan Komisyonun bilgi edinmekte zorlandığını; ancak Alman yetkililerin Komisyonun oturumlarına katılmayı kabul etmesiyle yeni bir ivme kazanıldığını belirtti. Özdemir, diğer Avrupa ülkelerinin de Almanları örnek alacaklarını umduğunu kaydetti.

Merkezi İstihbarat Dairesi ise, zanlıların sorgulanmak üzere başka ülkelere götürülmesinin yasa dışı olmadığını ve terörle mücadelede kullanılan önemli bir yöntem olduğunu savunuyor. CIA, işkenceye göz yummadıklarını vurguluyor ve zanlıların ifadelerinin işkence yoluyla alınması amacıyla başka ülkelere götürüldüklerini reddediyor.

Komisyon, Romanya ve Polonya’da gizli CIA cezaevleri bulunup bulunmadığını; terör sanıklarının İtalya, İsveç, Bosna Hersek, Makedonya gibi ülkelerde yakalanıp başka ülkelere götürülüp götürülmediğini inceliyor.

Peki ya Türkiye? Avurpa Parlamentosu üyesi ve Komisyonun Başkan Yardımcısı Cem Özdemir şöyle diyor: "Bu uygulamada uçakların Türkiye’ye iniş yaptığını biliyoruz. Türk yetkililerin, bundan haberdar olması gerekir... En azından Türk istihbaratının bu eylemlerde rol almış olması gerektiğni düşünüyoruz. Bildiğim kadarıyla, bu konuda Türkiye’de soruşturma yürütülmüyor..."

Cem Özdemir, Avrupa’nın da terörizmden büyük zarar gördüğünü; terörle mücadelenin öneminin farkında olduğunu söylüyor. Ancak, zanlıların mahkemeye çıkarılmasını istiyor: "11 Eylül’den sonra kimlerin ‘iyiler;’ kimlerin ‘kötüler’ olduğu çok belliydi. Ancak bugün aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bugün kimlerin ‘kötüler’ olduğunu biliyoruz. Ancak, ne yazık ki, artık kimlerin ‘iyiler’ olduğu açık değil. Eğer, ‘iyi’ taraf bizsek, o zaman doğru yöntemleri kullanmalıyız..."

Geçici Komisyonun Başkan Yardımcısı, Alman Yeşiller Partisi’nden, Avrupa Parlamentosu Üyesi Cem Özdemir, suçluların cezalandırılmasında, terörle mücadelede ve kanunların uygulanmasında iki boyut olduğunu söyledi: Mahkemeler ve Cenevre Sözleşmesi... Özdemir, bunun dışında üçüncü bir boyutun olmaması gerektiğini vurguladı.


XS
SM
MD
LG