Erişilebilirlik

Görme Özürlüler İçin Yeni Umut: Biyonik Göz


Biyonik göz bir zamanlar sadece bilim-kurgu filmlerine özgüydü. Ancak tıptaki ilerleme sayesinde bu artık gerçek.

Cheri görme özürlü bir hasta, ancak kullandığı cihaz cisimleri gözleriyle değil, beyniyle görmesini sağlıyor. Bazıları onu biyonik kadın olarak tanımlıyor. Bazıları ise tıbbın mucizesi olarak görüyor.


Cheri Roberts 15 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucu 19 yaşında kör olmuş. "Kör olduğumu öğrendiğimde, hayata yeniden sıfırdan başlamam gerektiğini anladım." diyen Cheri, Portekiz'de yürütülen bir araştırmayı öğrendiğinde harekete geçmeye karar vermiş. Cheri Robets, araştırma kapsamında beynine özel elektrodlar yerleştirilen 16 görme özürlüden biri. Elektrodlar ve bir cihaz sayesinde cheri yeniden görmeye başlamış.


Beyin cerrahı Kenneth Smith, uygulamanın, gözleri olmayan bir insana görme yeteneğini yeniden kazandıran ilk çalışma olduğunu söylüyor. Smith şöyle konuşuyor: "Artık gerçekten görebiliyorlar. Beyinleri aynen hepimizde olduğu gibi görme sinyalleri alıyor."


Bu uygulamada hastaya takılan gözlükler belde taşınan küçük bir bilgisayara sinyaller gönderiyor. Bilgisayar sinyalleri hastanın başına uzanan kordon aracılığıyla beyindeki elektrodlara iletiyor. Hasta da bu sayede ışık huzmelerini ve objelerin genel şekillerini görebiliyor.

Tedavi henüz Amerika’da uygulanmaya başlamadı. Ancak doktor Smith Hopes gelecek 5 yıl içinde görme özürlü diğer hastalara da biyonik gözlük takılabileceğini belirtiyor. Doktorlar halen sinyalleri beyine gönderen cihazın beyinde her hangi bir komplikasyona yol açmaması için çalışıyor. Bu yöntem doğuştan kör olan hastalarda kullanılamıyor. Amerika’da gözle ilgili tıp araştırmalarını web sitesinden takip edebilirsiniz:
www.ivanhoe.com/vision

XS
SM
MD
LG