Erişilebilirlik

İran'a Ek Süre Tanınacak


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Batılı hükümetlerin Birleşmiş Milletler'i İran’a karşı harekete geçirmek için birkaç hafta bekleyeceğini açıkladı.

Rice, bugün televizyona yaptığı açıklamada bekleme süresinin, Avrupalılara İran’ı nükleer yakıt programından vazgeçmeye ikna için yeni bir teşvik paketi hazırlamalarına zaman tanıyacağını belirtti.

Başkan Bush ise, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat’ın mektubunda esas sorun olan nükleer uyuşmazlıktan sözedilmediğini söyledi. Amerikalı yetkililer, mektubu son anda Güvenlik Konseyi'ni bölmeyi amaçlayan bir girişim olarak niteliyor.

Öte yandan Time dergisi üst düzeyde bir İranlı yetkilinin, müzakereler için yeni bir zemin öneren açık mektubunu yayınladı.

Mektup dini lider Ayatullah Ali Hamaney’in temsilcisi Hasan Rohani tarafından imzalandı.

Rohani, mektupta Birleşmiş Milletler uzmanlarının nükleer tesislerine habersiz ve kısıtlamasız denetimlerde bulunmasını kabule hazır olduğunu belirtiyor. Mektupta Tahran’ın reaktörler için zenginleştirilecek uranyum miktarı için bir tavan kabul edebileceği de vurgulanıyor.

Endonezya'dan Arabuluculuk Yapma Önerisi

Endonezya Cumhurbaşkanı, İran’la Batı arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Bugün, Cakarta’da, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmadinejad ile görüşen Susilo Bambang Yudhoyono, İran’ın nükleer programıyla ilgi anlaşmazlığın diplomatik yollardan çözümlenebileceğine inandığını söyledi.

Yudhoyono, İran’ın nükleer programının barışçı olduğuna inandığını belirtti ve anlaşmazlığın giderilmesinde ülkesinin yardımcı olabileceğini vurguladı.

Ahmedinejat’ın üç günlük ziyareti sırasında iki ülke arasında petrol ve doğalgaz alanlarında işbirliğinin artırılmasını öngören bir dizi anlaşma imzalanması bekleniyor.
XS
SM
MD
LG