Erişilebilirlik

İtaya'da Cumhurbaşkanı Seçilemedi


İtalyan Parlamentosu ve yerel temsilciler, Cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda oy kullanıyor. Dünkü seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilememişti.

Yeni iktidara gelen merkez-sol koalisyon ve muhalefet, cumhurbaşkanının kim olacağı konusunda uzlaşamıyor.

Başbakanlığı kazanan Romano Prodi ve sol partiler, Cumhurbaşkanlığı için Giorgio Napolitano’yu; eski başbakan Silvio Berlusconi ve muhalefet ise Gianni Letta’yı istiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk üç turda parlamentonun üçte iki çoğunluğunun oyu gerekirken, daha sonraki oylamalarda salt çoğunluk yeterli olacak.

İtalya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 1. tur oylamadan hiçbir isim çıkmadı. Buna karşın Sol’un Demokratları başkanı Massimo D’Alema’nın cumhurbaşkanlığı adaylığına muhalefet eden merkez sağ koalisyonla da henüz bir anlaşmaya varılmadı. Merkez Sol’un adayı Massimo D’Alemanın adaylıktan çekilerek yerini eski içişleri bakanlarından Giorgio Napolitano’ya bırakması ise sağ ve sol koalisyonlar arasındaki buzların erimesine yardımcı olmadı. İlk turda merkez sağ’ın adayı Gianni Letta 369 oy alırken sol koalisyonun üyeleri 438 oy pusulasını boş verdiler.

D’Alema’nın adaylıktan çekilmesini taktik bir eylem olarak yorumlayanlar da var. İtalya’da milletvekilleri, senatörler ve bölge temsilcilerinden oluşan 1010 delegenin seçtiği cumhurbaşkanı için ilk 3 turda oyların 3 de 2’si gerekiyor. Ancak 4. ve son turda çoğunluk oyları alan aday cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Siyasi yorumcular arasında, Giorgio Napolitano’nun 3. turda da seçilmemesi halinde adaylıktan çekilerek, 4. turda D’Alema’nın yeniden aday gösterilebileceği görüşü de hakim.

Ancak Sol’un Demokratları Partisi lideri Massimo D’Alema, daha önce Meclis Başkanlığı da yapmış olan Giorgio Napolitano’nun adaylığının ciddi olduğunu ve seçileceğini vurguladı. Napolitano’nun seçilmesi halinde ilk kez eski bir Komünist Parti üyesi cumhurbaşkanlığı görevine getirilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2. tur oylamadan önce sürpriz bir açıklama yapan Kuzey Ligi partisi liderlerinden Calderoli Napolitano’ya oy vermeyeceklerini söyledi. Calderoli sol koalisyonun lideri Silvio Berlusconi’nin kendilerine hak verdiğini de söyledi. Ancak sağ koalisyon partilerinden Ulusal İttifak ve Hristiyan Demokratlar Birliği Napolitano ismine sıcak bakıyorlar.

İtalya’da iki siyasi cephe arasında cumhurbaşkanlığı üzerinde pazarlıklar devam ederken, merkez sol koalisyon 2. turda da boş oy kullanacağını açıkladı. Sol koalisyon Unione’nin lideri Romano Prodi “Boş oy kullanacağız, bu Napolitano’nun adaylığına destek anlamına gelmektedir. Umarım bir anlaşmaya varırız” dedi.



XS
SM
MD
LG