Erişilebilirlik

'İran'la İlgili Diplomatik Çabalar İlk Aşamada'


Başkan Bush, İran’ın nükleer sorununu çözmeyi amaçlayan diplomatik çabaların henüz ilk aşamada olduğunu söyledi.

Florida’da bir toplantıda konuşan Bush, İran’ın meydan okumaya devam etmesinin ciddi sonuçlar doğuracağını anlaması gerektiğini, nükleer çalışmalarını durdurmadığı takdirde uluslararası alanda tecrit edileceğini belirtti.

İran Ulusal Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Ali Laricani ise diplomatik çözüm için hala zaman olduğunu söyledi.

Ankara’dan Atina’ya geçen Laricani, burada yaptığı açıklamada uranyum zenginleştirme çalışmalarıyla ilgili Rus önerisinin anlaşma için hala temel oluşturduğunu öne sürdü. İranlı yetkili, sorunun Güvenlik Konseyi yerine Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından çözülmesi gerektiğini de tekrarladı.

Öte yandan, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Çin, Rus, Fransız İngiliz ve Alman bakanların dün akşam New York’ta yaptıkları toplantıda Güvenlik Konseyi’ne sunulacak İran karar tasarısı üzerinde anlaşmaya varılamadı.

Ahmedinejad Mektubuna Yanıt Bekliyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat, Başkan Bush’a gönderdiği mektuba yanıt beklediğini söyledi.

İranlı yetkililer, mektupta insanlığı tehdit eden sorunları çözecek yeni yollar önerildiğini bildirdi.

Ancak Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, mektubta yeni bir şey önerilmediğini açıkladı.

Rice, 18 sayfalık mektupta, tarih, felsefe ve dinden söz edildiğini, buna karşılık İran’ın nükleer programını müzakereye yolaçacak bir öneri getirilmediğini söyledi.

Amerika’nın Sesi ‘nin elde ettiği mektupta, İran cumhurbaşkanı demokrasi ve liberalizmin kavram olarak çöktüğünü öne sürüyor ve Amerika’nın Irak’ı işgalini eleştiriyor.

Ahmedinejat, savaşın Irak’ı elli yıl geri götürdüğünü ve Amerika’ya dünya çapında duyulan nefreti arttırdığını ileri sürüyor.

İsrail ve özellikle Amerika’nın Yahudi devletine verdiği desteği şiddetle eleştiren Ahmedinejat, İran’ın nükleer çalışmalarından sözetmiyor.

İran cumhurbaşkanı mektubunda bu konuyla ilgili olarak sadece Ortadoğu’daki bilimsel ve teknik gelişmelerin neden tehdit olarak görüldüğü sorusunu soruyor.

XS
SM
MD
LG