Erişilebilirlik

İsrail: Hükümet Güvenoyu Aldı


Ehud Olmert liderliğindeki yeni İsrail hükümeti parlamentodan güven oyu aldıktan sonra görevine başladı. Parlamento Olmert’in lideri olduğu Kadima partisinin oluşturduğu 25 üyeli bakanlar kurulunu onayladı. Olmert yaptığı konuşmada, Batı Şeria’nın bazı kesimlerinden çıkmaları, ancak buna karşılık on birlerce Yahudi’nin yaşadığı bazı yerleşim yerlerinin korunması gerektiğini söyledi. İran liderinin İsrail’i yok etme tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini belirten yeni başbakan, İsrail’in kendini her türlü tehdide karşı koruyabilecek güçte olduğunu kaydetti.

Beyaz Saray İsrail’in yeni koalisyon hükümetini kutladı ve Başbakan Olmert’le işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Hükümet Güvenoyu Aldı

Ariel Şaron'un komaya girmesinin ardından yapılan erken seçim sonrasında Kadima lideri Ehud Olmert liderliğinde kurulan yeni dört partili koalisyon yapılan güven oylamasından geçti. Kadima, İşçi, Şaas ve Emekliler partisinden oluşun hükümet göreve başladı.

Haftalarca süren pazarlıklardan sonra kurulan hükümete 120 milletvekilinden 65 milletvekili evet derken 49 tanesi hayır dedi.

Gün boyu suren güvenoyu görüşmelerinde başbakan Ehud Olmert Knesset üyelerine Batı Şeria'dan çekilme planının gerekliliğini bir kere daha anlattı. güvenlik duvarı dışında kalan yerleşim yerlerinin İsrail’in güvenliği için tehdit unsuru olduklarını ifade eden Olmert Filistin kabul etse de etmese de planı uygulayacağını ifade etti.

Olmert hazırladığı plan dahilinde tek taraflı olarak Batı Şeria'nın belirli bölgelerinden geri çekilmeyi, fakat kimi diğer bölgelerini de temelli ilhak etmeyi öneriyor.

Görüşmelerde Filistin yönetimine de mesaj veren Olmert, Filistin lideri Mahmud Abbas'ı en kısa zamanda barış masasına dönmeye davet ederken Hamas yönetimindeki Filistin hükümeti ile hiçbir koşulda pazarlığın mümkün olmadığını söyledi.

Kurulan yeni hükümette İsrail parlamentosu Knesset'in başına ilk kez bir kadın getirilirken, Savunma Bakanlığı koltuğu da ilk kez sivile bırakıldı.

Şimon Peres ile birlikte İşçi Partisi'nden ayrılıp Kadima'ya geçen üç çocuk annesi 53 yaşındaki Dalia Itzik, yeni dönemde parlamentoya liderlik edecek meclis başkanlığı görevine seçilen Itzik sivri dilli olmasıyla tanınıyor.

Yeni kurulan koalisyon hükümetinin savunma bakanı ise Amir Peretz. Peretz İsrail tarihinde bu koltuğa oturan ilk sivil oldu. Fas göçmeni olan İşçi Partisi lideri, sendika liderliğinden siyasete geçmişti. İntihar saldırılarının yeniden yükselişe geçtiği bir dönemde bu önemli koltuğun güvenlik konusunda deneyimsiz bir bakana bırakılması eleştiri konusu oldu. Eski kabinede savunma bakanı olan Şaul Mofaz, kararı "sorumsuz" bulduğunu söyledi.

Filistinlilere Yardım Görüşülecek

Amerika, Batı Şeria ve Gazze’de Filistinlilerin mali krize düşmesini önlemek amacıyla Avrupalıların önerilerini görüşmeye hazır oluğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, bu konunun, İsrail Filistin anlaşmazlığında arabuluculuk yapan dörtlü grubun gelecek hafta düzenleyeceği toplantıda gündeme gelebileceğini söyledi.

Sözcü Amerika’nın Filistin halkına insani amaçlı yardımı artırdığını belirtti, ancak terörist bir örgüte para vermeyeceklerini söyledi. Sözcü terörist örgütten, Filistin’deki yeni Hamas hükümetini kastetti.

Basında yer alan haberlere göre, İngiltere ve Fransa Filistinliler için Dünya Bankası ile Birleşmiş Milletler’in denetiminde bir fon kurulmasını istiyor. Fon bazı maaşları ödeyecek sağlık ve eğitim hizmetlerinin devamını sağlayacak.

XS
SM
MD
LG