Erişilebilirlik

Babacan: 'Bütün Sorunlar Aşılacak'


Avrupa Birliği ekonomi ve maliye bakanlarını bir araya getiren ECOFIN toplantısının aday ve katılımcı ülkeler bölümüne katılan Başmüzakereci Ali Babacan, uyum konusunda takvimi Türkiye’nin belirleyeceğini söyledi. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye üyelik için net bir takvim ve kesin bir tarih vermediğine dikkat çeken Babacan, Birlik müktesebatına uyumda Türkiye’nin izleyeceği stratejiyi de açıkladı. Buna göre Türkiye, günlük yaşama ivedi bir şekilde yarar sağlayacak alanlarda uyumu gecikmeksizin gerçekleştirecek ancak ekonomik ve sosyal maliyeti olan alanlarda uyumu zamana yayacak.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürütülen süreçte aşamayacağı bir sorun bulunduğuna inanmadığını söyleyen Babacan, bazı konularda uyum sağlanmasının “işin doğası gereği” zaman alacağını vurguladı. Süreçte 17 ayrıntılı tarama toplantısının tamamlandığını, 18 başlıkta tanıtıcı tarama toplantısı yapıldığını belirten Babacan, bu performansla yolun yarılandığını dile getirdi.

Bazı müzakere başlıklarının açılış ya da kapanış aşamalarında “eşik” uygulamasının devreye girecek olmasının gayet normal olduğunu ve bunun sorun olarak algılanmaması gerektiği de Babacan’ın altını çizdiği unsurlar arasında yer aldı. “Bundan sonra başlıkların yarısından fazlasında eşikler olabilir, olacaktır da” diyen Babacan, bazı alanlarda eşik konulmasının Türkiye’nin de işine gelecek bir uygulama olduğunu savundu.

Avrupa Birliği yolunda son yıllarda atılan adımların Türkiye’deki standartları yukarıya çekecek bir özelliğe sahip bu süreç olmaksızın atılmasının zor olduğunu vurgulayan Babacan, “Belki yapardık ama çok daha fazla zaman alırdı” diye konuştu.

Avrupa Birliği fonlarından 2004 -2006 yılları için artan oranlarda toplam 1 milyar 50 milyon euronun Türkiye’nin kullanımına açıldığını hatırlatan Babacan, ayrılan kaynağın 2007-2014 bütçesinin devreye girmesiyle daha da aratacağını sözlerine ekledi. Rakamlar büyüdükçe, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gereği de Başmüzakereci’nin altını çizdiği unsurlar arasında yer aldı.

“Vitrine oynamıyoruz. Biz iş yapıyoruz” diyen Babacan, üzerinde tartışmalar bulunan Terörle Mücadele Yasası’na da değindi. Bu yasa hazırlanırken dikkate alınan temel kriterin yapılan demokratik açılımlardan geri adım atmamak olduğunu belirten Babacan, güvenlik adına özgürlüklerden, özgürlükler adına güvenlikten vazgeçilemeyeceğini, ikisi arasındaki dengenin her zaman bulunacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG