Erişilebilirlik

ABD-AB Arasında CIA Uçakları Gerginliği


Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’ye ait uçaklarla, terör zanlılarının Avrupa hava sahası üzerinden başka ülkelere götürülmesi, Avrupa Birliği ve Amerika arasında sorun oluşturmaya devam ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri John Bellinger, Brüksel’de yaptığı açıklamada sorunun Amerika-Avrupa ilişkilerine zarar verdiğini belirtti. Bellinger, binlerce terörist zanlısının uçaklarla gizlice taşındığı yolundaki haberleri ”saçma olarak” niteledi.

Avrupa Birliği, bu uçuşların tüm ayrıntılarını almak için Washington’a baskı yapıyor.

Dün Viyana’ya giden Amerika Adalet Bakanı Alberto Gonzales, Amerikan hükümetinin işkenceyi yasakladığını söyledi ve terör zanlılarının işkence yapan ülkelere nakledilmediği yolunda güvence verdi.

Avrupa Parlamentosu geçen ay hazırladığı bir raporda, CIA uçaklarının, 2001 yılında Avrupa hava sahasında bin’den fazla uçuş yaptığını, bu seferlerin bazılarında terör zanlılarını başka ülkelere naklettiğini bildirdi.

İnsan hakları örgütleri, bu kişilerin işkence altında sorgulanabilecekleri Doğu Avrupa ülkelerine götürüldüğünü iddia ediyor. Avrupa Birliği ve Amerikalı yetkililer, gelecek hafta Washington’da biraraya gelerek bu konuyu görüşecek.

XS
SM
MD
LG