Erişilebilirlik

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Amerika’da kaçak işçilerin giderek yoğunlaşan gösterilerini ele alıyor. Federal yasaların, gerçekleri göz önünde bulundurarak hazırlanması gerektiğini savunan gazete, kaçak işçilerin Amerikan ekonomisinde önemli bir yer kapladığına dikkat çekiyor ve federal yasaların gerçekleri göz önünde bulundurarak hazırlanması gerektiğini vurguluyor. Boston Globe, bu konuda sunduğu önerileri ise şöyle sıralıyor:

"Şirketlerin, kaçak işçi çalıştırdıkları için cezai takibata uğrama riskini azaltacak bir geçici işçi programı uygulanmalıdır. Hem göçmen işçilere hem de Amerika’da doğmuş işçilere, kendilerinin ve ailelerinin beslenme, barınma ve giyinme ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ücret verilmelidir. Kongre ve Başkan bu sorunun çözümü için onlarca yıl beklemeden bir an önce harekete geçmelidir. Reformlar şimdi yapılmalıdır."

USA Today ise yaklaşan seçimler öncesinde benzin fiyatlarında yaşanan artışın Kongre üyelerini harekete geçirdiğini yazıyor, ancak gündeme gelen önerilerin gerçek anlamda çözüm üretmekten uzak olduğunu savunuyor. Kongre üyelerini sadece seçmenleri memnun edecek göstermelik adımlar atmakla suçlayan gazete, seçim hesabına dayanan öneriler yerine uzun vadeli çözümler üretilmesini istiyor:

"Kongre, alelacele üretilmiş sözde çözümler yerine uzun vadeli planlar üzerinde çalışmalıdır. Rafinerilerin daha verimli çalışması, Alaska’da ve denizlerde daha fazla petrol ve doğal gaz sondajı yapılması, üretimin artması açısından önem taşıyan unsurlar. Ancak petrolün alternatifi olabilecek enerji kaynaklarına da yönelmek gerekiyor. Başkan Bush’un da desteklediği hidrojen yakıt hücreleri, umut verici bir teknoloji gibi gözüküyor. Ancak bunların hiç biri gelecek seçime kadar, hatta bir sonraki seçime kadar Amerika’nın enerji sorununu çözmeye yetmez. Ne var ki, Kongre’de yaşanan panik sonucu ortaya atılan öneriler de enerji sorununu çözmeye yetmeyecektir."

New York Times da artan benzin fiyatları nedeniyle Kongre’nin ve Başkan Bush’un sonunda harekete geçmeye karar verdiğini belirtiyor ancak Bush’un kendi yetkisinde olan bazı düzenlemeleri yapmak yerine Kongreden yetki istemesini eleştiriyor:

"Yapılan iş daha çok bir gösteriye benziyor. Başkan Bush, otomobillerin yakıt verimliliğini artıracak düzenlemeleri kendi başına kararlaştırabilir. Kongre, daha sonra eğer isterse bu düzenlemeleri veto edebilir. Ancak Bush, böyle bir yolu tercih etmiyor. Mevcut sistemi değiştirmek, yani akaryakıt sektörünün yasalarını yeniden yazmak için yetki istiyor. Mevcut düzenlemeye göre, üretilen arabaların bir galon benzinle ortalama olarak 27,5 mil gitmesi gerekiyor. Bush, bu basit düzenlemenin yerine daha karmaşık bir düzenleme getirmek istiyor."

Los Angeles Times, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip beş ülkenin dışişleri bakanlarının, gelecek hafta İran’ın nükleer programını görüşmek üzere bir araya geleceğini hatırlatıyor. Gazete, bu toplantıyı uluslararası topluluğun nükleer silahlanma yarışını önlemesi açısından son şans olarak değerlendiriyor ve Bush yönetimini diğer ülkelerin de kabul edebileceği politikalar geliştirmeye çağırıyor:

"Bush yönetimi, elindeki bütün kartları doğru oynasa bile, Ortadoğu’nun tam ortasında nükleer güç sahibi bir düşman ülkeyle karşı karşıya kalabilir. Ancak Amerika, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önlemek için bıkmadan ve yaratıcı fikirlerle diğer ülkeleri ikna etmeye çalıştığını bütün dünyaya göstermelidir."

XS
SM
MD
LG