Erişilebilirlik

Göğüs Kanserini Önleyici Yeni İlaç


Kadınlarda kemik erimesini önlemek amacıyla kullanılan bir ilacın göğüs kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi. İlaç, özellikle bu tür kansere yakalanma riski yüksek olan çok sayıda kadının hayatını kurtarabilir.

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün araştırmasından alınan ilk sonuçlar, kemik erimesini önlemekte kullanılan ve EVISTA olarak da bilinen RALOKSIFEN adlı ilacın göğüs kanseri tedavisinde de yararlı olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılara göre, RALOKSIFEN, göğüs kanserine yakalanma riski yüksek olan birçok kadının kullandığı TAMOKSIFEN kadar iyi sonuç veriyor. New York’taki Dana Farber Kanser Enstitüsü’nden Doktor Judy Garber buluşu büyük bir ilerleme olarak görüyor. Doktor Garber, ilacın kadınlara yeni bir seçenek sunduğunu ve yan etkilerinin az olmasının da büyük avantaj olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, kemik erimesini önlemek için RALOKSIFEN alan kadınlarda göğüs kanserine yakalanma oranının daha düşük olduğunu gördü. Bunun üzerine iki ilacın kullanıldığı bir araştırma yapıldı.

Kanser uzmanı Doktor Mary Daly ise RALOKSIFEN’in göğüste, kanserli hücreleri besleyen estrojen hormonunu bloke ettiğini söylüyor.

Onkolog Norman Wolmark, bazı kadınların yan etkileri nedeniyle TAMOKSIFEN almak istemediklerini kaydediyor. Bu yan etkiler arasında rahim kanseri ve ölüme yol açan kan pıhtılaşmaları da var. Araştırmaya göğüs kanserine yakalanma riski çok yüksek, menapoz sonrası yaşta 20 binden fazla kadın katıldı. Bunların çoğu, Suzanne Blanchard gibi göğüs biyopsisi olmuş veya yakın akrabaları göğüs kanserine yakalanmış kadınlardı.

Suzanne Raloxifen’le ilgili haberi sevinçle karşıladığını ve büyük umut bağladığını söylüyor. Doktor Wolmark da bu görüşte. Doktor bu ilaç sayesinde kansere yakalanma riski yüksek kadınlar arasında bu hastalığın azalacağına inandığını söylüyor. Doktorlar, yüksek risk grubundaki kadınların, yan etkisi az olan RALOKSIFEN kullanarak kanseri önleyeceğini umuyor.

XS
SM
MD
LG