Erişilebilirlik

Türkiye'de 1 Mayıs Kutlamaları


Türkiye’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında bazı illerde olaylar çıkarken, bazı illerde kutlamalar sakin geçti.

İşçi ve memur sendikaları ile bazı sivil toplum örgütlerince 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye genelinde mitingler düzenlendi.

Farklı illerde yapılan kutlamalarda işçilerin ortak şikayeti, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarılarıydı. Mitinglerde hükümetin Sosyal Güvenlik yasaları protesto edildi ve bu yasaların bir an önce geri çekilmesi istendi. Ayrıca işçiler 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasını talep ettiler.

Ankara’da Tandoğan meydanında yapılan kutlamalarda, katılımcılar, 'Yaşasın İşçilerin Birliği', 'Yaşasın Sınıf Dayanışması', 'Katil Amerika, Ortadoğu'dan Defol', 'Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi', 'Sosyal Devlet, Sosyal Adalet', yazılı pankartlar taşıdılar.
Bazı gruplar, hükümet, IMF ve Amerika aleyhine Kürtçe ve Türkçe slogan atarken, bir grup katılımcı da Amerikan bayrağını yaktı. İşçilerin yanı sıra; sivil toplum örgütleri, öğrenciler, feministler ve eşcinsel dernekleri de mitinge katılanlar arasındaydı. Ankara’daki kutlamalarda olay çıkmadı.

İstanbul’daki kutlamalarda ise yer yer gerginlikler yaşandı. Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamaları sürerken, izinsiz açıklama yapmak isteyen göstericilere polis cop ve biber gazıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda 8’i kadın, 34 gösterici gözaltına alındı. Kadıköy Meydanı’nda ise kutlamalara katılan iki grup arasında kavga çıktı.

İzmir ve Elazığ'daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları ise olaylı geçti. İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında, arama noktasından polise taş atılması sonucu arbede çıktı; atılan taşlar ve polisin müdahalesi sonucu polislerden ve göstericilerden hafif yaralananlar oldu. Polis ekipleri, bölgede panzerlerin desteğiyle güvenlik önlemlerini artırdı. Elazığ'da kutlamalar sırasında çıkan arbede sonucunda ise 51 kişi gözaltına alındı.

Her yıl işçilerin haklarını dile getirdiği 1 Mayıs’ın bu yıl Pazatesi yani çalışma gününe denk gelmesi nedeniyle, Türkiye’de bazı illerde yapılan kutlamalardaki katılımcı sayısı azdı.
XS
SM
MD
LG