Erişilebilirlik

Sudan: 'Barış Anlaşması İmzalamaya Hazırız'


Sudan hükümeti, Darfur’daki isyancılarla barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu bildirdi. Ancak isyancılar, taslak metnin temel isteklerini karşılamadığı gerekçesiyle anlaşmayı imzalamayı reddediyor.

İsyancılar, silahlı birliklerinin Sudan ordusuna katılması ve hükümet yanlısı Cancavit militanlarının silahsızlandırılmasına ilişkin isteklerinin yerine getirilmediğini söylüyor.

Afrika Birliği, iki yıldır devam eden barış görüşmelerinde anlaşmaya varılması için iki tarafa da 30 Nisan’a kadar süre tanımıştı.

BM İnsan Hakları Yetkilisi Arbour Darfur'a Gidiyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı bölgedeki son durumu belirlemek üzere Sudan’da incelemelerde bulunuyor. Komisyon Başkanı Louise Arbour, Sudanlı yetkililerle temaslarından sonra Darfur’a giderek, yerel yöneticiler ve mültecilerle görüşecek.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Arbour, daha önce Darfur konusunda yaptığı açıklamalarda, Sudan hükümetini eleştirmişti.

İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Jose Diaz da, Arbour’un Sudan’daki temasları sırasında Hartum yönetimine, Darfur’daki şiddeti sona erdirmek için yapılması gerekenleri aktaracağını söyledi:

"İnsan Hakları Komisyonu Başkanı yaklaşık birbuçuk yıl önce de Sudan’a gitmişti. Şimdi Komisyon Başkanı’nın aradan geçen süre zarfında, bölgede nasıl bir değişim yaşandığını görme şansı olacak. Bölgeden gelen son haberler durumun daha da kötüleştiğini gösteriyor. Louis Arbour, bu gelişmeler ışığında, bölgede durumun düzeltilmesi için neler yapılması gerektiğini, çok açık ve net bir dille anlatacak."

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louis Arbour’dan önce, örgütün insani yardımlardan sorumlu yetkilisi Jan Egeland, Sudan’a gitmeye çalışmıştı. Ancak Sudan hükümeti, Birleşmiş Milletler yetkilisine, vizesi olduğu halde ülkeye giriş izni vermemişti.

Egeland, bunun üzerine, Sudan hükümetinin, Darfur’daki durumun daha da kötüleştiğini görmemesi için kendisine izin vermediğini söyledi.

Darfur’daki şiddet olayları, ayrılıkçı isyancıların, ekonomik ve siyasi haklardan mahrum bırakıldıkları gerekçesiyle Hartum hükümetine başkaldırmasıyla başladı. Hükümet, ayrılıkçıları bastırmak için Cancavit adıyla bilinen silahlı milis grupları kullanınca, onbinlerce kişi çatışmalarda öldü, 2 milyonu aşkın kişi de evsiz kaldı.





XS
SM
MD
LG