Erişilebilirlik

Türkiye ve ABD Arasında Ortak Politika Belgesi


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice 24 saatten az kaldığı Ankara’dan, temaslarını tamamlayarak bu sabah ayrıldı.

Rice’ın Ankara ziyareti sırasında, Türkiye ile Amerika arasında, iki ülke ilişkilerini güçlendirmek için bir ortak politika belgesi hazırlanması kararı alındı. Bu belgeyle, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda işbirliğinin artırılması sağlanacak. Edinilen bilgiye göre, bu belge iki ülke arasında bir kılavuz, referans belgesi olacak ve iki ülke arasındaki “müttefiklik ve dost” kavramları söylemden çıkarılıp somut adımlara dönüştürülecek. Diplomatlar, ortak politika belgesinin içeriğini belirlemek ve kesinleştirmek için yakın bir zamanda iki ülkeden yetkililerin bir araya geleceğini belirttiler.

Rice’ın ziyareti sırasında, Türkiye açısından en önemli gündem maddesi, Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla mücadeleydi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Amerikalı meslektaşına “Bu konuda daha aktif olmalısınız,” mesajını verdi. Condoleezza Rice ta, PKK’ya karşı mücadelelerini iki katına çıkarmak istediklerini ve bu çerçevede Türkiye ve Irak arasındaki koalisyonun önem taşıdığını ifade etti. Abdullah Gül görüşmede, Kerkük’ün demografik yapısıyla ilgili kaygılarını da dile getirdi. Diplomatlara göre Rice da, Kerkük civarında meydana gelen demografik değişiklikler konusunda endişe duyduklarını belirtti ve bu konuda birtakım çalışmaların yapıldığını, Birleşmiş Milletler'in de bu konuda yardımcı olabileceğine inandıklarını kaydetti.

Görüşmelerin bir diğer gündem maddesi ise İran’dı. Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin İran’ın nükleer silahlanmasına karşı olduğunu söyledi. Gül önümüzdeki hafta Ankara’ya gelmesi beklenen İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’ye gerekli mesajların verileceğini ifade etti. Rice’ın da İran konusunda, askeri operasyondan bahsetmediklerini sadece bütün seçeneklerin önlerinde olduğunu ifade ettiklerini söylediği öğrenildi.

Kıbrıs konusunda ise, Rice Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargoların kaldırılması için projeleri olduğunu söyledi ve Annan planının reddiyle Ada'da büyük bir fırsatın kaçtığını dile getirdi. Edinilen bilgiye göre, Rice’ın temaslarında Türk kamuoyunda arttığı söylenen Amerikan karşıtlığı konusu gündeme gelmedi. Şubat ayında yapılan ve Amerika tarafından tepkiyle karşılanan Hamas liderlerinin Ankara ziyareti konusunda ise Amerikan Dışişleri Bakanı, Türk yetkililerin Hamas yetkililerine doğru mesajları verdiklerine inandıklarını söyledi.

Rice’ın Ankara ziyareti sırasında sıkı güvenlik önlemleri alındı. Ziyaret sırasında Atina’daki kadar büyük protesto gösterileri yapılmadı, ancak Ankara’da bazı işçi sendikaları ve İşçi Partisi üyeleri küçük çaplı protesto gösterileri düzenlediler.

Sofya’daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Condoleezza Rice ve Abdullah Gül, tekrar biraraya gelecek.
XS
SM
MD
LG