Erişilebilirlik

Illinois Eyaletinden Türkiye'ye Yardım


Türk Amerikan Kadınları Yüksek Eğitim Fonu’nu kurma fikri, 1988 yılında Illinois eyaletinin Naperville kentinde doğmuş. Fonun kurucularından Ayhan Aytekin Lash derneğin geçmişini şöyle anlattı:

"Bu haberi ilk ilan ettiğimizde, bu muhitte olan Türklerden destek gördük. İlk toplantımıza, hiç unutmam,120 --130 kişi gelmiştik. Çok fazla reklam bile yapamamıştık. O zamandan bu yana faaliyetlerimiz muntazam bir şekilde devam ediyor. Grubumuz bir hayli büyüdü. Yaptığımız faaliyetler dışında, yüksek miktarda para veren, hemen hemen 20 dolardan 10 bin dolara kadar kişiler var. Onların sayesinde ayakta durabiliyoruz. Yaptığımız faaliyetler 3 - 4 tane senede. Demek istediğim 1989 yılında kanuni olarak kurulmuş olan derneğimiz canlı bir şekilde hayatta. En büyük başarımız 10 bin dolarlık bir hibe almış olduk. Öğrencilerimizi gayet iyi bir şekilde destekliyoruz. Benim tek, tam erişemediğim amaç, tam Amerika'ya yayılamadık. Hala Chicago çevresindeyiz. Bu biraz bizim kabahatimiz. Daha büyük reklamlarla açılabilirdik. Bunu inşallah bugün, yarın yapabiliriz."

Üye sayısı 35’e ulaşan Türk Amerikan Kadınları Yüksek Eğitim Fonu ilk kurulduğunda, imkanları sadece 4 öğrenciye yardım etmeye yetiyormuş... Bugün burs verilen öğrencilerin sayısı 48... Derneğin öğrenci işlerinden sorumlu Semra Prescutt bu konuda şöyle konuşuyor:

"Bu 48 öğrenciden, 38'i mezun ve 16'sı şu anda burs almakta. Burslarımız karşılıksız ve bursları verirken öğrenci seçimini de 2 kademede yapmaktayız. Birinci kademe, bizim Türkiye'de değişik şehirlerdeki üniversitelerde bulunan öğretim üyesi bağlantılarımız. Bu arkadaşlar bizlere bir ön seçim yaparak, yetenekli, çalışkan fakat maddi imkanları sınırlı ve istediğimiz kriterleri tutturan öğrencileri seçiyorlar ve bu öğrencilere ait dokümanlar bize gönderiliyor. Biz yönetim kurulu olarak toplanıp ihtiyacı olan bu öğrencilerden, o yılki mali olanaklarımıza göre, maddi kaynaklarımız dışında kriterlerimize de uyan öğrencileri seçiyoruz. Birinci yıl sonunda başlayan burs eğitim döneminin bitimine kadar devam ediyor. Mezun ettiğimiz ya da burs verdiğimiz öğrenciler arasında, doktorlar, mühendisler, tiyatro sanatçıları, arkeologlar ve hemşireler var. Haziran'da da 4 öğrenci daha mezun olunca, onların yerine 4 öğrenci daha alacağız. Bu şekilde rakam 52'ye çıkıyor. Ayrıca büyük bir bağış var, 10 öğrenci daha okutacağız. Böylece bu rakam Haziran ayı itibariyle 62'ye ulaşacak."

Burs verilen öğrencilerin, burs almaya devam edebilmesi için not ortalamasının 4 üzerinden 3, 100 üzerinden 80 ya da harfli sistemde en düşük B olması gerekiyor.... Fonun mali kaynaklarını, para toplamak için yapılan çalışmaları, derneğin muhasebecisi Meltem Kızıltuğ anlatıyor.

" TAWSF hiçbir kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Elde ettiğimiz tüm gelir, aynen öğrencilere bağış olarak gidiyor. Yaklaşık senede 20 bin dolar civarında bir gelir elde edebiliyoruz. İlk burs, yılda 675 dolarmış, yani ayda 75 dolar yapıyor. Yaklaşık 10 senedir de burs yılda 900 dolar. Bunu biz 2 seferde ödüyoruz öğrencilere, Ziraat Bankası kanalıyla... Gelirlerimizin kaynağı genelde bağışlar ve aktiviteler. Ama bugüne kadar aldığımız en büyük bağış, Turkish Cultural Foundation'dan oldu. Güler Köknar Hanım, kendisi 10 bin dolar, yani yaklaşık 10 öğrenci için burs gönderdiler. Bunun dışında, aktivitelerde, piyano resitalleri olabiliyor. Tarih, sosyal kültürel bilgilendirmeyi kapsayan bir takım aktiviteler olabiliyor. Bu aktivitelere kişiler çok cüzzi fiyatlarla girebiliyorlar. Artı üyelerin çabalarıyla yemekler yapılıyor, bunlar satışa sunuluyor. Bu şekilde gelir elde ediliyor. "

1999 yılında Türk Amerikan Kadınları Yüksek Eğitim Fonu’na üye olan Meltem Tunar da, derneğin tanıtım ve reklam işlerinden sorumu... Fonun logosunun da tasarımcısı olan Tunar, çalışmalarını şöyle anlattı:

" 1999'dan 2002 yılına kadar 2 ya da 3 sefer gazete çıkardık. Yaptığımız aktiviteleri, çalışmaları tüm Chicago çevresindeki Türklere ulaştırmak ve onları tekrar bize bağlamak için neler yaptığımızın bir raporuydu bu. Daha sonra gazetemize reklam almaya başladık. Aldığımız yardımlarla TAWSF'daki çizgi hafifçe değişmeye başladı. Bu arada NY Turkish Times ve USA Turkish Times'da ufak haberlerimiz ve röportajlarımız yayınlandı. Koç Holding ve Sabancı Holding'in çalışma sistemi gibi, Türk organizasyonlarının bir araya gelerek çalışmasını hedeflemiş bulunuyorum. Bu arada Mayıs ayında piyanist Hakan Ali Toker'in çok güzel bir piyano programı olacak Chicago'da..."

Türk Amerikan Kadınları Yüksek Eğitim Fonu’yla ilgili ayrıntılı bilgiyi www.tawsf.org Internet sitesinden bulabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG