Erişilebilirlik

'İran'la Doğrudan Görüşelim'


Senato Dış İlişkiler Komisyonu başkanı Richard Lugar, Bush Yönetimi’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Tahran’la doğrudan görüşmesinin yararlı olacağını savundu.

ABC televizyonunda açıklama yapan Cumhuriyetçi Partili Senatör, Amerika’nın İran’a en iyi şekilde baskı yapabilmesi için Çin ve Rusya ile de doğrudan görüşmeler yolunu seçmesi gerektiğini vurguladı. Rusya ve Çin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı bulunuyor ve iki ülke de, İran’a karşı yaptırımların yararlı olmayacağını savunuyor.

Senatör Richard Lugar, bir süre için yaptırımlara iliştin tartışmaları bir kenara bırakıp diplomasiye daha ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi:

“Bu işi bence bir süre askıya almalıyız. İran Cumhurbaşkanıyla ilgili televizyonlardaki üslup oldukça ağır. Bu da bence diplomatların pek de yol alamadıklarını gösteriyor. Diplomasiye daha ağırlık vermemiz gerekiyor.”

Bush Yönetimi, İran’ın nükleer programıyla ilgili soruna çok uluslu çabalarla bir çözüm bulunması ısrarını sürdürüyor. Amerika daha önce Avrupa ülkelerinin İran’la yürüttüğü çabalara destek vermişti. Ancak Washington, soruna diplomatik yoldan çözüm bulunması gerektiğini belirtirken, askeri müdahale seçeneğinin gözardı edilmediğini bildiriyor.

Amerika, İran’ı gizlice nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçlarken, Tahran hükümeti, nükleer programının enerji üretmeyi amaçladığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG