Erişilebilirlik

Gençlerde Uyku Yetersizliği Tehlikeli


Günümüz gençlerini erken yaşlardan itibaren büyük sorumluluk ve görevler bekliyor. Birçoğu derslerinin yanı sıra beceri ve yeteneklerini geliştirecek yan uğraşlarla, spor ve sanatla ilgileniyor. Ancak gençlerin bu denli yoğun bir tempo içinde olması onları temel bir haktan yoksun bırakıyor: Yeterli uyku… Bu da çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişiminde olumsuz rol oynuyor.

İnsanların günlük uyku gereksinimleri hayatlarının belirli dönemlerinde farklılık gösteriyor. Örneğin, fiziksel değişimlerin hız kazandığı ergenlik döneminde uyku düzeni arasında büyük fark var.

Vücudun ritmi değiştiği için, gençler, artık daha geç yatmayı istiyor. Sen Josephs Üniversitesi öğretim üyelerinden Jodi Mindell 12 yaşına kadar çocukların genelde akşam saat 21:00 civarında yamayı tercih ederken daha sonra bu saatin 23:00'e hatta gece yarısına kadar geciktirildiğini söylüyor. Uzman bu yüzden bazı gençlerin uyku bozuklukları yaşadığını anlatıyor.

Geciktirilmiş uyku sendromu diye tanımlanan bu bozukluk nedeniyle bazıları ancak sabaha doğru uyuyor. Ancak araştırmalar genç yetişkinlerin günde en az 9 saat uykuya ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. Buna rağmen çoğu ortalama 7 saat uyuyor. Bu eksiklik, çocukların okuldaki performansını ve genel davranışlarını olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar bu noktada ailelerin devreye girmesini ve çocukların, televizyonu, video oyunlarını ve bilgisayarları, uyku saatinden en az yarım saat önce kapatma alışkanlığı edinmelerine yardımcı olmalarını öneriyor.

Araştırmacılar da gün ortasından itibaren kafeinli içeceklerin kesilmesini, gençlerin kayıp uyku saatlerini hafta sonlarında telafi etmelerini öneriyor.

Bazı okullar da dersleri daha geç saatlerde başlatarak öğrencilere yardımcı olmayı umuyor. Brown Üniversitesi’nden Mary Carskadon şunları söylüyor: “Gençler için uyku, birinci öncelik, biz de onların bu doğal gereksinimlerine yanıt vermeye çalışıyoruz."

Uzmanlar, iyi bir uyku düzeni sayesinde gençlerin çok daha başarılı olabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG