Erişilebilirlik

Migren Ağrılarına Çözüm Arayışı


Migrenden kaynaklanan baş ağrılarına çoğu zaman doğru teşhis konulamıyor ve ağrıların sinüzit veya başka nedenlerden kaynaklandığı sonucuna varılıyor. Ancak bu yanlış teşhisler yine de uzman doktorlara migren ağrılarını tedavi etme şansı tanıyor.

Migren ağrıları erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülüyor. Bu ağrılara hava değişikliği, şarap veya çikolata tüketimi neden olabiliyor. Kadınlarda estrojen düzeyinin değişmesi de migren ağrılarının bir başka nedeni.

Örneğin Bonnie Muir, son 40 yıldır bu ağrılardan şikayetçi. Haftada iki ila dört kez migreni tutan Bonnie bazen ağrıyı geçirmek için başını buzlu suya daldırıyor. "Ağrı çok şiddetliyse hiçbir şey yapamıyorsunuz" diyen Muir, ilaç almanın bile çoğu zaman fayda etmediğini söylüyor.

Migren ilaçları Bonnie'de olduğu gibi çoğu hastada işe yaramıyor. Kulak-burun-boğaz uzmanı Doktor Feridun Behin, burun boşluğundaki kemikler septum’a yani bu boşluğu ikiye bölen kıkırdağa baskı yaptığında migren ağrıları oluştuğunu anlatıyor. Doktor migren hastalarının üçte ikisinde ameliyatın başarılı sonuç verdiğini söylüyor.

Behin şöyle konuşuyor: "Migrenden şikayetçi olanlarda ameliyat her zaman kesin çözüm değil. Genelde hastalarımızın üçte ikisi ameliyattan sonra başağrılarından kurtuluyor."

Bazı doktorlar ise ameliyata daha kuşkulu yaklaşıyor. Doktor Larry Newman da bu uzmanlardan biri. Newman'a göre, ameliyat ilaçla tedaviyle bütünleştirilmeli. Böylece ameliyat sonrasında hastaların ilaca verdikleri olumlu tepkinin artması sağlanabilir.

Bonnie Muir da ameliyat olduktan sonra iki hafta içinde yalnızca iki kez başağrısı çekmiş. Muir, şimdi hayatının tamamen değiştiğini, eskiden olduğu gibi dayananılmaz başağrıları çekmediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG