Erişilebilirlik

İnsan Hakları Raportörü Sınırdışı Edildi


Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün (Human Rights Watch), Türkiye’de insan hakları ihlalleriyle ilgili araştırma yapan bir uzmanı gözaltına alınarak sınırdışı edildi.

Jonathan Sugden, Bingöl'de dün sabah polis tarafından gözaltına alındı. Sugden, jandarma ve köy korucularının karıştığı iddia edilen insan haklarına aykırı davranışlar hakkında, bilgi ve belge toplamaya çalışıyordu.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Holly Cartner, Türkiye’nin, insan hakları ihlallerini araştıranları tutuklamaması ve sınır dışı etmemesi gerektiğini belirtti. Cartner, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda insan hakları alanında attığı önemli adımlara rağmen, son olayın hala ihlalleri örtbas etme eğiliminin ağırlık kazandığını gösterdiğini öne sürdü. Cartner, son olayla Türkiye’nin insan hakları alanında geri adım attığını söyledi.

Raportör Jonathan Sugden, Bingöl’de gözaltına alınmasının ardından önce Malatya’ya ardından İstanbul’a götürüldü. İngiliz vatandaşı olan ve Türkçe bilen Sugden bugün İngiltere’ye gönderildi.

Türk yetkililer, Sugden’in insan hakları ihlallerini araştırmak için gerekli izinleri almadığını savunuyor. Sugden, aynı zamanda boşaltılan köylerle ilgili tazminat yasasının uygulanıp uygulanmadığını gözlemlemek için Türkiye’de bulunuyordu. İnsan hakları raportörü Jonathan Sugden, sınırdışı edilip İngiltere’ye dönüşünden kısa bir süre sonra Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.


XS
SM
MD
LG