Erişilebilirlik

12 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, İtalya’da merkez solun kıl payı farkla kazandığı seçimin Amerika’yla Avrupa arasındaki ilişkileri ciddi ölçüde etkilemeyeceği görüşüne yer veriyor. Yapılan yorumda, yeni kurulacak hükümetin, İtalya’nın küreselleşmeye ayak uydurmasını sağlayacak bir reform süreci başlatmasının beklenmediği de vurgulanıyor:

"Komşu Fransa’daki sokak gösterileri nedeniyle çalışma yasasında yapılan reformdan geri adım atılmasından bir gün sonra, İtalyanlar da zayıf ve güçsüz bir hükümet tercihinde bulundu. Fransa cumhurbaşkanı Jak Şirak, geçen yıl da Fransa halkını Avrupa Anayasası konusunda ikna etmeyi başaramamıştı. Şirak ve İtalya’daki seçimin galibi olan Romano Prodi, Avrupa Birliği’nin Amerika’ya karşı koyabilecek bir süper güce dönüşmesi gerektiğini savunuyor. Ancak bu isteklerini kısa vadede gerçekleştirmeleri mümkün görünmüyor. Avrupa hükümetleri, bırakın Amerika’nın gücüne karşı çıkmayı, kendi ekonomik sorunlarını bile çözecek durumda değil."

New York Times ise İtalya seçimlerini 2000 ve 2004 yıllarındaki Amerikan başkanlık seçimlerine benzetiyor. Başbakan Silvio Berlusconi’nin seçimi çok az farkla kaybettiğini vurgulayan gazete, yeni hükümetin ekonomik reformları hayata geçirmekte önemli zorluklarla karşılaşacağı yorumunda bulunuyor:

"Berlusconi’nin kendi kişisel ekonomik başarısını ulusal düzeye taşıyamaması, seçimi kaybetmesine neden oldu. Yeni başbakan Prodi ise, ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Ancak, bunları hayata geçirmek için siyasi müttefiklerinden, özellikle de geleneksel soldan, parlamentoda çoğunluğu sağlayacak ölçüde destek alması gerekiyor. Bu desteği alıp alamayacağını ise zaman gösterecek."

Boston Globe, yeni başbakan Prodi’nin Hristiyan Demokratlardan Yeşillere ve Komünistlere kadar uzanan geniş bir yelpazeyi bir arada tutmakta zorlanacağı öngörüsünde bulunuyor. Gazete, Prodi’nin Irak’taki İtalyan askerlerini yıl sonuna kadar geri çekme vaadinde bulunduğunu da hatırlatıyor:

"Prodi hükümetinin önünde iki önemli sıkıntı var: bunlardan birincisi seçimi çok az bir farkla kazanması, ikincisi ise, cumhurbaşkanlığı seçimi. 11 Mayıs’ta görevi bırakacak olan cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, yeni hükümeti kurma görevini yeni cumhurbaşkanının vereceğini açıkladı. İtalyan liderler, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmak isteyen vatandaşları için, mümkün olduğunca kısa bir süre içinde gerekli reformları yapma kapasitesine sahip bir hükümet kurma göreviyle karşı karşıya."

Los Angeles Times ise Kongrenin, Amerikan havacılık sektörünü desteklemek gerekçesiyle aldığı önlemleri eleştiriyor. Gazete, Amerikan havacılık şirketlerinin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için, bu sektördeki katı kuralların yumuşatılması gerektiğini savunuyor:

"İki büyük havayolu şirketi iflasın eşiğinde ve sermayeye ihtiyaçları var. Eğer pilotlar, grev tehdidinin hayata geçirirse, Delta Havayolları da bu ay sonunda uçamaz hale gelebilir. Kongre, yaklaşan seçimler nedeniyle korumacı tavrından vazgeçmeli ve Amerikan ekonomisinin küresel bir ekonomi içinde rekabet ettiğinin farkına varmalıdır. Ve dünya çapında faaliyet gösteren bütün sektörler gibi, havacılık sektörünün de bulabildiği bütün sermayeye ihtiyacı vardır."

XS
SM
MD
LG