Erişilebilirlik

11 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times gazetesi, Amerika’nın İran’ın nükleer tesislerine hava saldırısı düzenleyeceği yönündeki haberleri mercek altına alıyor. Hava bombardımanının diplomatik çözüm arayışlarını engelleyeceği uyarısında bulunan gazete, İran’la ilgili tartışmalarda kullanılan sözleri, Irak savaşı öncesindeki ifadelere benzetiyor. Yapılan yorumda, İran’ın nükleer tesislerini yok etmek için hava bombardımanının yeterli olmayacağı görüşüne yer veriliyor ve Amerikan ordusunun önemli bir kısmının da hala Irak’taki isyancılarla uğraştığı hatırlatılıyor.

"Yıllardır süren diplomatik çabalar İran’ın nükleer programını engellemeye yetmedi; ancak Amerikan hava saldırısının da yeterli olacağını sanmıyoruz. Böyle bir saldırı, süreci geciktirebilir ama sonuçları itibariyle çok daha kötü olur. Muhtemel bir Amerikan hava saldırısı, özellikle de Pentagon’un nükleer silah kullanması durumunda, İran halkının İran rejiminin etrafında kenetlenmesi sonucunu doğurur."

Los Angeles Times gazetesi ise Başkan Bush’un İran’a hava saldırısı düzenleneceği yönündeki haberleri yalanladığını hatırlatıyor; ancak Bush’un açıklamalarını inandırıcı bulmuyor. Bush’un Irak savaşı öncesinde de “askeri müdahale en son seçenektir” açıklamasında bulunduğunu belirten gazete, İran’a askeri müdahalenin çok kötü sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunuyor.

"Bush, inandırıcılık sorununu aşmak için Avrupalı müttefiklerle birlikte davranacağını açıkça ilan etmeli ve liderliği onlara bırakmalıdır. Ayrıca, Tahran’la doğrudan temasa geçerek Irak konusunda İran’la başlatılan diyalogu da geliştirmeli ve iletişim kanallarını açık tutmalıdır. İran’la yapacağı görüşmelerde, nükleer programı konusunda bu ülkeye karşı sert bir dil kullanabilir. Ancak bu görüşmelerden sonuç almak için, başka gündemi olmadığını da açıkça ortaya koymalıdır."

Christian Science Monitor gazetesi Fransa’da hükümetin protesto gösterileri karşısında geri adım atmasını ve 26 yaşından genç işçilerin, gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmalarına olanak tanıyan iş yasasından vazgeçmesini eleştiriyor. Fransız hükümetinin bu geri adımını, esnek bir emek piyasası oluşturulması açısından talihsizlik olarak yorumlayan gazete, katı bir iş güvencesi sağlayan mevcut çalışma yasasının sadece imtiyazlı bir grubun çıkarlarını koruduğu düşüncesine yer veriyor.

"Cumhurbaşkanı Chirac, işten atılmayı zorlaştıran mevcut yasanın yürürlükte kalmasına izin vererek, şu anda iş sahibi olan imtiyazlı bir gruba koruma sağlamış oluyor. Bu grubun büyük çoğunluğu ise orta yaşlı beyaz erkeklerden oluşuyor. Bunun sonucunda, gençler, kadınlar, göçmenler ve yaşlı işçiler için iş bulma imkanı azalmış oluyor. Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Fransa’da da imtiyazlı gruplarla, dışlanmış gruplar arasındaki çelişki, toplumsal yaşamın diğer alanlarına da yansıyor. Tıpkı kadınlar gibi, çoğu banliyölerde yaşayan Müslüman göçmenler de seçkin üniversitelerde ve siyasi yaşamda yeterince yer almıyor."

Washington Post gazetesi ise, Bush yönetimine Sudan’ın Darfur bölgesindeki katliamın önlenmesi için daha etkili bir biçimde devreye girmesi çağrısında bulunuyor. Arap milislerin saldırılarını hala sürdürdüğünü, Sudan hükümetinin bölgedeki yardım çalışmalarını engellediğini ve olayların komşu ülke Çad’a da sıçramaya başladığını kaydeden gazete, Darfur’a NATO danışmanlarının gönderilmesinin yeterli olmayacağını savunuyor ve bölgede etkin bir barış gücü konuşlandırılmasını istiyor.

Yönetimin Sudan konusundaki politikası bazı soru işaretlerine yol açıyor. Yönetim acaba yetersiz ve zayıf kaldığı için mi Sudan’a müdahale konusundaki engelleri aşamıyor, yoksa iki yüzlü bir politika mı izliyor? Yönetimin teröre karşı Sudan’la istihbarat konusunda işbirliği istediği için yumuşak davrandığı yönünde de görüşler var. Eğer bu görüşler yanlışsa, yönetim Sudanlı yetkililere yaptırım uygulanmasına niçin karşı çıktığını açıklamalıdır. Sudan’ın soykırımı önleyecek bir barış gücüne karşı gösterdiği direnç göz önüne alındığında, bu tür yaptırımlar gerekmiyor mu?"

XS
SM
MD
LG