Erişilebilirlik

Senato'da Alternatif Göçmenlik Yasası


Amerikan Senatosu’nda çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Parti üyeleri, ülkede kaçak yaşayan milyonlarca kişiye vatandaşlık yolunu açabilecek alternatif bir yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı.

Tasarı, Amerika’da beş yıldan fazla süre kaçak yaşayanlara, belirli bir para cezası ve geriye dönük vergi borçlarını ödedikten sonra, İngilizce öğrenmeleri ve güvenlik soruşturmasından geçmeleri koşuluyla vatandaşlık yolunu açıyor.

Tasarıya göre, ülkede iki ila beş yıl arasında kaçak yaşayanlardan Amerika’dan ayrılmaları istenecek. Ancak bu kişilere geçici işçilik programına başvurma hakkı tanınacak. İki yılın altında kaçak yaşayanlarsa, Amerika’dan temelli ayrılmak zorunda bırakılacak.

Senato halen bir başka göçmenlik yasa tasarısını da görüşüyor. Senato Adalet Komisyonu’nun geçen hafta onayladığı bu tasarı, ülkede kaçak yaşayan bütün yabancıların ileride vatandaş olmalarına olanak tanıyordu.

Dün de Başkan Bush, Amerikan Senatosu’nu yeni göçmenlik yasasını hızla geçirmeye çağırdı. Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle bir araya gelen Bush, misafir işçilik programına destek veriyor.

Amerikan Temsilciler Meclisi Aralık ayında, ülkede kaçak yaşamayı ağır suç haline getiren bir tasarıyı onaylamıştı. Kaçak yabancılara yardım etmeyi ve onlara iş vermeyi de suç sayan yasa, ülkede yaşayan göçmenlerin yoğun tepkisini çekmişti.
XS
SM
MD
LG