Erişilebilirlik

Necef'te Bombalı Saldırı


Necef'te Hazreti Ali Türbesi'nin yanında patlayıcı yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Saldırıda yaklaşık 30 kadar kişi de yaralandı.

Bağdat’ta düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı sonucuysa, bir Iraklı polisin öldüğü, beşinin de yaralandığı duyuruldu.

Bu arada Irak'ta siyasi istikrarsızlık da devam ediyor. Irak parlamentosu'nun gelecek hafta planlanan ilk oturumunun ertelendiği açıklandı.

Sünni ve Kürt liderler, önümüzdeki oturumda Başbakan İbrahim Caferi'nin siyasi kaderinin belirlenmesini umuyordu. Gerek Sünni ve Kürtlerin, gerekse diğer Şii kesimler ve Batı'nın çekilmesi yönünde çağrı yapmasına rağmen, Irak'taki direnişe karşı önlem almamakla suçlanan Başbakan Caferi, bu görevinde kalmakta ısrar ediyor.

Saddam Döneminin 'İstihbarat Yetkilisi' Tutuklandı

Bu arada Saddam döneminde istihbarat yetkilisi olan ve Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zerkavi’yle ilişkisi olduğu iddia edilen bir kişinin, Irak güvenlik kuvvetlerince tutuklandığı açıklandı.

Amerikan ordusu tarafından yapılan açıklamada Muhammed Hila Hammad Ubeydi adlı eski istihbarat yetkilisinin, geçen ay Bağdat’ta tutuklandığı bildirildi. Konuyla ilgili açıklamanın tutuklamadan tam bir ay sonra yapılmasına, kimlik belirleme amacıyla yapılan DNA testleri gerekçe gösterildi.

Ubeydi’nin Gizli İslam Ordusu adlı bir örgütün lideri olduğu iddia ediliyor. Örgüt, üst düzey Iraklı sivil ve emniyet yetkililerine düzenlenen silahlı saldırı ve kaçırma eylemlerinden sorumlu tutuluyor.

Saddam'ın Davası 12 Nisan'a

Öte yandan Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in duruşması 12 Nisan’a ertelendi. Düceyl’deki Şiilere düzenlenen katliamdan yargılanan Saddam ve yardımcılarının, 1988’de Halepçe olaylarıyla ilgili olarak da soykırım suçlamasıyla yargılanması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG