Erişilebilirlik

Bryza Güler'le Görüştü


İki gündür Ankara’da temaslarda bulunan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, bugün Enerji Bakanı Hilmi Güler’le görüştü. Bryza- Güler görüşmesinde, Bakü-Tiflis- Ceyhan petrol boru hattı başta olmak üzere, birçok ortak enerji konusu ele alındı.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Enerji Bakanı Hilmi Güler’le görüştü. Bryza’nın Enerji Bakanıyla yaptığı görüşmeye Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da katıldı. Matt Bryza, Enerji Bakanı Hilmi Güler’le yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Sözlerine, Hazar petrolünü batıya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin Amerika tarafından desteklendiğini hatırlatarak başlayan Bryza, projenin sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rusya’yı atlayarak Kazak ve Türkmen doğalgaz ve petrolünü Avrupa’ya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı 25 Mayıs 2005 tarihinde açılmıştı.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Bryza, konuşmasında Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattıyla ilgili Yunan basınında çıkan haberleri de yalanladı. Bryza, Yunan basınında, Amerika’nın, Rusya ve Yunanistan’ın Avrupa'ya petrol ihracatını kolaylaştıracak, Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesine tam destek verdiğine dair haberler çıktığını ancak bu haberlerin doğru olmadığını söyledi. Matt Bryza, “Amerika projeye karşı değil ancak bu tam destek verdiği anlamına gelmez” diye konuştu.

Bir gazetecinin, boğazların yükünün hafifletilmesi yani bypass edilmesine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Amerikalı yetkili, boğazların bypass edilmesi için bazı projeler ve alternatifler olduğunu ve bunlar üzerinde çalışıldığını söyledi. Nükleer enerji konusu ise Matt Bryza’nın Enerji Bakanı Hilmi Güler’le yaptığı görüşmede gündeme gelmedi.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza dün Dışişleri Bakanlığında yetkilerle yaptığı görüşmenin ardından da bir basın açıklaması yapmıştı. Bryza, açıklamasında PKK yanlısı yayın yapan Roj TV’nin kapatılması gerektiğini söyledi ve Amerika’nın, Kuzey Irak’ta PKK’ya müdahale edilmesi için öncelikle Irak’ta bağımsız bir hükümetin kurulması gerektiği görüşünü tekrarladı.

XS
SM
MD
LG