Erişilebilirlik

4 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un Iraklı liderlere yeni hükümeti kurma konusunda hızlı davranmaları için baskı yapmasını, geç ancak yerinde bir hareket olarak tanımlıyor. Yorumda, iki bakanın Bağdat’a sürpriz ziyaretin istenen sonucu almaya yetmeyeceği belirtiliyor ve Iraklı liderler üzerindeki baskının sürmesi isteniyor.

"Irak’ın istikrarı, İngiltere ve Amerika’nın yanı sıra bir çok ülke açısından da büyük önem taşıyor. Ancak Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkeler bile siyasi krizin derinleşmesini kenardan izlemeye devam ediyor. Amerika, başka ülkelerde yaşanan krizlerde, ilgili ülkelerin baskı yapmasını sağlamak amacıyla temas grubu yöntemi uygulamıştı. Irak koşullarında böyle bir yöntemin uygulanması zor görünse de denemeye değer."

Boston Globe da iki Bakanın Bağdat’ta verdiği mesajın bazı Iraklı liderlerin hoşuna gitmediğini belirtiyor. Ancak Irak’ta şiddetin giderek tırmandığına dikkat çeken gazete, iç savaşın önlenmesi için bir an önce bir ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiğini vurguluyor.

"Amerika’nın Bağdat büyükelçisi Zalmay Halilzad ile Dışişleri Bakanı Rice, Iraklılara kimi başbakan seçecekleri konusunda baskı yapmaktan kaçınmalıdır. Iraklıların seçtiği hükümetin başına kimin geçeceğini belirlemek Bush’un işi değildir. Caferi’nin yerine başbakan olacak kişi, iktidarını Beyaz Saray’a borçlu olmamalıdır. Iraklılar, bir süre daha Amerika ile İngiltere’nin yardımına ihtiyaç duyabilir ama sonuçta Irak’ı iç savaşa sürüklenmekten kurtaracak insanlar, Irak’ın seçilmiş liderleri olacaktır."

New York Times gazetesi ise Almanya eski başbakanı Gerhard Schroeder’le ilgili değerlendirmesinde, siyaset ve menfaat ilişkilerini sorguluyor. Schroeder’in başbakanlığı döneminde Rus Gazprom şirketi ile Almanya arasında bir boru hattı anlaşması imzalandığını ve Schroeder’in daha sonra bu boru hattını yapan şirketin başına geldiğini hatırlatan gazete, eski başbakanın bu davranışını eleştiriyor.

"Kamu hizmetindeyken cebini doldurmakta acele eden diğer bir çok politikacı gibi Schroeder de, yanlış davranmakla, yasaları çiğnemek arasındaki farkı anlamamış gibi hareket ediyor. Seçimle göreve gelen bir yetkilinin, kendi döneminde başlatılan bir projenin başına geçmesi, güveni suistimal etmektir. Söz konusu olan kişi, eski bir başbakansa, bu daha da vahim bir durumdur. Almanlar, başta Schroeder olmak üzere açgözlü politikacılar bunu kavrayıncaya kadar, işin peşini bırakmamalıdır."

Christian Science Monitor, Liberya eski devlet başkanı Charles Taylor’un Savaş Suçları Mahkemesine çıkartılmasını Afrika açısından önemli bir dönüm noktası olarak yorumluyor. Nijerya’nın Taylor’u Amerika’dan gelen yoğun baskıyla mahkemeye teslim ettiğini hatırlatan gazete, davanın Afrika’daki diğer diktatörlere de ders olması gerektiğini ifade ediyor.

"Afrika’da AIDS’ten açlığa kadar yaşanan bir çok sorunun çözümü için, Afrikalı liderlerden ve çete yöneticilerinden mutlaka hesap sormak gerekiyor. Bunun demokratik yollarla mı yoksa dış baskılarla mı gerçekleştiğini fazla bir önemi yok. Afrikalı liderlerin büyük bir kısmı savaşları sona erdirmek, adaleti sağlamak ve toplumsal sorunları çözmek için ne yapmaları gerektiğini biliyor. Reformların hayata geçmesi için havuç ve sopa politikasını doğru biçimde kullanmak gerekiyor."

XS
SM
MD
LG