Erişilebilirlik

BM Rusya'da İnceleme Yapacak


Birleşmiş Milletler, Moskova hükümetinin, işkenceyle ilgili denetçilerinden birini ülkeye davet ettiğini açıkladı.

Açıklamaya göre Rusya, Manfred Nowak adlı denetçinin Çeçenistan’da da inceleme yapmasına izin verecek.

Rusya 1994 yılından bu yana ilk kez bu tür bir denetime izin veriyor.

Nowak Rusya'ya Gidiyor

Birleşmiş Milletler denetçisi Manfred Nowak, Rusya Federasyonu’na yapacağı ziyaretin Eylül ya da Ekim ayında gerçekleşeceğini söyledi. Nowak, Moskova ve Çeçenistan’daki cezaevlerinde işkence ve kötü muamele iddialarını soruşturacağını ancak gideceği yerlerin henüz belirlenmediğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler uzmanı, Rusya’dan çok ciddi işkence ve kötü muamele iddiaları geldiğini ancak konuşacağı tutuklular ve ziyaret edeceği cezaevleri hakkında ayrıntı bilgi veremeyeceğini söyledi. Manfred Nowak, ayrıca, ziyaretle ilgili olarak Rus hükümetiyle görüşmelerin devam ettiğini de hatırlattı.

Rus cezaevlerinde mahkumlara çok kötü muamele edildiği ve işkence yapıldığı yolundaki haberler yeni değil. Ancak Birleşmiş Milletleri devreye sokan suçlamaların çoğu Rus ordusunun Çeçenistan’daki operasyonlarıyla ilgili.


Çeçenistan 1991 yılında Rus Federasyonu’ndan bağımsızlık ilan etmiş ancak Moskova hükümeti bunu reddettiği için Rusya bu ülkeye karşı 1994 yılında savaş açmıştı. Neredeyse bağımsızlıkla sonuçlanan ilk savaş, Vladimir Putin’in Devlet Başkanı olmasıyla 1999 yılında tekrar alevlendi. Rus ordusu ikinci işgal sırasında binlerce kişiyi öldürdü, başta başkent Grozni olmak üzere Çeçen kentlerini yerle bir etti. Çeçenler ve uluslararası insan hakları kuruluşları Rus ordusunu işkenceyle suçluyor, binlerce sivil Çeçenin tutuklandıktan sonra ortadan kaybolduğunu ileri sürüyor.

Birleşmiş Milletler denetçisi Manfred Nowak, amacının bölgedeki durumu yerinde görmek olduğunu söyledi ve Rusya’nın ziyaretle ilgili tüm şartları kabul ettiğini vurguladı. Nowvak, kendisine, istediği cezaevinde istediği mahkumla görüşme imkanı tanındığını da açıkladı.

Birleşmiş Milletler yetkilisi, bu arada Amerika’yı da eleştirdi, Bush yönetiminin Guantanamo konusunda Rusya kadar esnek olmadığını ileri sürdü. Amerika’nın Küba’daki Guantanamo üssünde inşa ettiği özel cezaevinde 500 kadar terör zanlısı bulunuyor. Manfred Nowak ve diğer Birleşmiş Milletler uzmanları, geçen yıl bu cezaevine yapmaları beklenen ziyareti, Amerikan hükümetinin şartlarını “kabul edilemez” buldukları için iptal etmişti. İptal nedenlerinden biri Amerikalı yetkililerin uzmanların tutuklularla yüzyüze görüşmelerine izin vermemeleriydi.

Birleşmiş Milletler bu yılın başında yayınladığı bir raporda, Amerika’dan cezaevini kapatmasını istemiş fakat Bush yönetimi çağrıyı reddetmişti.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, terör zanlılarına kötü davranıldığı suçlamalarını kabul etmiyor, Guantanamo’nun en iyi şekilde idare edildiğini ve işkence iddiası olursa derhal soruşturulduğunu ileri sürüyor.


XS
SM
MD
LG