Erişilebilirlik

30 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times İsrail seçimlerini değerlendirirken, seçmenin Batı Şeria’dan çekilme fikrini desteklediği yorumunda bulunuyor. Gazete, İsrail’in tek yanlı bir çekilme planı uygulamak yerine Filistinlilerle görüşme masasına oturmasının çok daha iyi olacağını belirtiyor. Ancak yapılan yorumda Hamas’ın, İsrail’in varlığını bile tanımaya yanaşmadığı hatırlatılıyor ve böyle bir ortamda, tek yanlı bir çekilmenin olumlu bir adım olacağı savunuluyor:

"İsrail’in belirleyeceği sınırlar muhtemelen uluslararası toplum tarafından kabul görmeyecek. Özellikle de Filistinlileri, Batı Şeria ve Gazze’de birbirinden kopuk iki ayrı toprak parçasında yaşamak zorunda bırakırsa. Ancak sınırların belirlenmesi konusu, mevcut sorunların içinde en az önem taşıyanlardan birisi. Yıllardır süren barış görüşmeleri ve hazırlanan yol haritası, çözüme giden yolun genel hatlarını belirlemiş durumda. Bu da İsrail’in Batı Şeria’dan çekilmesini gerektiriyor ve seçim sonuçları İsrail halkının bunun farkında olduğunu gösteriyor."

Christian Science Monitor de, İsrail’in Batı Şeria’dan tek yanlı çekilme planının, Filistin halkını böleceğini ve Kudüs’ü tamamen İsrail denetimine sokacağını belirtiyor. Böyle bir gelişmenin Amerika’nın Ortadoğu’da terörle mücadele planına zarar vereceğini öne süren gazete, Bush yönetimine daha aktif arabuluculuk yapması çağrısında bulunuyor:

"Cumhuriyetçi Parti’nin Kasım ayındaki Kongre seçimine hazırlandığı bir dönemde İsrail’e direnmek, Bush açısından hiç de kolay olmayacaktır. Ancak Başkan Filistin halkını bir kenara bırakıp Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini öne çıkartırsa, Ortadoğu’da değişimi sağlayan büyük lider unvanını da unutması gerekir. İsrail ve Filistin halkı, yaptıkları seçimlerle tercihlerini ifade etti. Artık konuşma sırası Bush’ta."

Boston Globe, Sudan’ın başkenti Hartum’da yapılan Arap Birliği zirvesinde alınan kararları eleştiriyor. Sudan’ın Darfur bölgesinde soykırım yaşandığını kaydeden gazete, bölgedeki Afrika Birliği askerlerinin yerine Birleşmiş Milletler barış gücü birliklerinin konuşlandırılmasına karşı ortak deklarasyon yayınlanmasını soykırıma destek olarak tanımlıyor. Filistin’e verilen desteğin de çok yetersiz olduğunu savunan gazete, zirveden çıkan Irak kararı konusunda ise şu saptamada bulunuyor:

"Arap Birliği, İran’la Amerika arasında Irak konusunda yapılan görüşmelerden duyduğu rahatsızlığı, “Irak’ta Arapların katılımı olmadan hiç bir sorun çözülemez” ifadesiyle duyurdu. Bu, Amerika ile İran’ın, Irak’ı Arap dünyasından çıkarmak istediği ve Irak’ın İran’ın etkisine gireceği düşüncesinden kaynaklanan korkunun gizli ifadesiydi."

Washington Post ise Amerika’da son günlerde ciddi bir tartışma konusuna dönen göçmenlik reformuyla ilgili olarak Başkan Bush’tan net bir tavır belirlemesini istiyor. Gazete, Başkan Bush’un göçmen işçi programını desteklerken, Amerika’da bulunan kaçak göçmenlere af önerisine sıcak bakmamasını, yaklaşan ara seçimlere bağlıyor:

"Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarıyla ilgili olarak yönetimin yaptığı açıklamada, kapsamlı bir göçmen reformunun desteklendiği vurgulandı. Konuk işçi programına yer veren ancak kaçak işçilere af çıkartılmasını kapsamayan bu acımasız düzenlemenin olumlu bir adım olduğu savunuldu. Bu konuda birbirinden değişik düzenlemelerin savunulduğu ve seçim ortamına girildiği bir dönemde, göçmenlik reformunun sulandırılması büyük bir ihtimal. Daha da kötüsü, kaçak göçmenlere karşı yasaklama getirilirken, halen Amerika’da bulunanların sorunlarını da çözmeyen dengesiz ve adaletsiz bir düzenlemeye gidilebilir."
XS
SM
MD
LG