Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu Senato Gündeminde


Amerikan Senatosu göçmenlik yasalarında değişiklik öngören tasarıları görüşmeye hazırlanıyor.

Cumhuriyetçi ve Demokrat partili senatörler bu konuda farklı görüşlere sahip olduğu için, oturumların tartışmalı geçmesi bekleniyor.

Göçmenlik haklarını savunanlar, Temsilciler Meclisi’nde Aralık ayında kabul edilen tasarıyı eleştiriyor. Aynı tasarı, Amerika'nın değişik yerlerinde çoğunlukla göçmenlerin katıldığı gösterilerle protesto ediliyor. Önceki gün, tasarıya karşı çıkan yaklaşık 500 bin kişi Los Angeles kentinde gösteri düzenledi. Tasarı, yasadışı yollardan Amerika’ya girmeyi ağır suç kapsamına sokuyor, kaçak işçi çalıştıran işverenlere ceza verilmesini ve Amerika-Meksika sınırının üçte birine tel örgü çekilmesini öngörüyor. Yine aynı tasarı, kilise ve sosyal yardım kuruluşlarının, sadece yasal göçmenlere yardım sağlaması koşulunu getiriyor.

Kasım ayındaki Kongre seçimleri yaklaşırken, göçmenlikle ilgili tartışmalar ülkede hız kazanıyor. Bazı senatörler, konuk işçi programı başlatılmasını ve kaçak yollarla ülkede bulunan 11 milyon kişiye af getirilmesini isterken, bazıları bu öneriye şiddetle karşı çıkıyor. Başkan Bush ise kapsamlı bir reformdan yana. Başkan’ın reform paketinde geçici işçi programı da var. Bu uygulama başlatılırsa, yabancılara belirli bir süre Amerika’da çalışma izni verilecek.

XS
SM
MD
LG