Erişilebilirlik

Amerikan Kongre Heyeti Irak'ta


Amerika'dan bir kongre heyeti daha Bağdat’ı ziyaret ediyor. Heyette bulunan Senatör John McCain Iraklı yetkililerle görüşerek hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Iraklı politikacılar bugün Devlet Başkanı Celal Talabani’nin hükümetin ay sonuna kadar kurulup göreve başlayacağı tahmininde bulunmasından sonra toplandı.

Ancak Senatör McCain tarafların birkaç hafta içinde hükümet kurabilecekleri konusunda çok iyimser olmadığını söyledi.

Amerika’nın Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad ise ülkenin bir dönüm noktasında olduğunu ve liderlerin hükümet kurup şiddeti kontrol altına almak için çalıştıklarını söyledi.

Öte yandan, Bağdat’ta yol kenarına yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 6 Iraklı öldü. Polis yine Bağdat’ta işkence edildikten sonra öldürülen 10 kişinin daha cesedini buldu.

Rusya'dan Yalanlama

Rusya Amerika’nın Irak’ı işgal planlarını Saddam Hüseyin’e verdiği iddiasını yalanladı.

Amerika Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, Moskova’nın Mart 2003’de savaş başlarken, Amerikan ordusu ile ilgili istihbaratı Irak hükümetine ilettiği öne sürülüyordu.

Rapora göre, savaş sonrası ele geçirilen iki Irak belgesinde Rusya’nın bu bilgileri Katar’daki Amerikan Komuta Merkezi'ndeki kaynaklarından aldığı belirtiliyor.

Raporda, savaş planlarıyla ilgili istihbaratın Saddam Hüseyin’e Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi tarafından verildiği de ileri sürülüyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri bazı istihbaratın uydurma olduğunu ve savaşın başlangıcında Irak’ın yanlış adımlar atmasını sağladığını açıkladı. Ancak raporda uydurma istihbaratın kasıtlı olarak sızdırılıp sızdırılmadığı belirtilmiyor.

XS
SM
MD
LG