Erişilebilirlik

23 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times Afganistan’da Abdül Rahman adlı bir Afgan’ın Müslümanlıktan Hıristiyanlığa geçtiği için idam cezasıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve bu ülkedeki din özgürlüğünü sorguluyor. Başkan Bush’un bu konuda Afgan hükümetine baskı yapacağı yönündeki açıklamasını destekleyen gazete, Müslüman liderlere de bu tür bir cezaya karşı çıkmaları çağrısında bulunuyor:

"Amerika’nın müttefikleri arasında sadece Afganistan böylesine korkunç dini yasalar uyguluyor. Üstelik, Afganistan’ı Taleban yönetiminden kurtaran ve ülkede barışın sağlanması için mücadele verenler de Amerikan askerleri. Eğer Afganistan, Taleban dönemine dönmek istiyorsa, bunu Amerika’nın yardımı olmadan da yapabilir."

Fransa’da öğrenci eylemlerini değerlendiren Christian Science Monitor, günümüz dünyasında daha esnek bir çalışma biçiminin gerekli olduğunu savunuyor. Fransız hükümetinin hazırladığı yasa tasarısının da bunu amaçladığını belirten gazete, sadece Fransa’nın değil, bütün Avrupa ülkelerinin rekabet gücünü korumak için kapsamlı bir reform sürecine girmesi gerektiğini vurguluyor:

"Düşük büyüme oranı ve yüksek işsizlik sadece Fransa’ya özgü bir durum değil. Bütün Avrupa ülkeleri, toplumsal huzursuzluğa yol açmadan büyük bir yük oluşturan sosyal politikalarını ve kısıtlayıcı iş yasalarını değiştirmenin yollarını arıyor. Reform sürecinin gecikmesi sadece Fransız ekonomisindeki durgunluğun sürmesine hizmet edecektir. Bu arada, öğrenciler de mantık dersine çok iyi çalışmalı ve iş güvencesinin mi yoksa işsizliğin mi daha önemli olduğu sorusuna cevap aramalıdır."

Los Angeles Times, Beyaz Rusya’da Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’nun zaferiyle sonuçlandığı açıklanan seçimlere hile karıştırıldığını öne sürüyor ve Rusya’nın Lukaşenko’ya destek vermesini kabul edilemez buluyor. Amerika’nın da Azerbaycan seçimlerinde benzer bir tavır izlediğini hatırlatan gazete, Bush yönetimine demokrasi konusunda tutarlı bir tavır izleme çağrısında bulunuyor:

"Bush yönetimi, Özbekistan’daki baskıcı yönetime karşı tavır alırken bunun bedelinin bu ülkedeki önemli bir askeri üsten mahrum kalmak olacağını biliyordu. Buna rağmen insan haklarını çiğneyen İslam Kerimov’a karşı tavır almaktan çekinmedi. Eğer yönetim, demokrasiye verdiği desteğin tutarsız ve çıkarcı olduğu şüphelerini gidermek istiyorsa, bunun yolu herkese aynı şekilde davranmaktır."

Boston Globe, Amerika’daki kimya tesislerinin güvenliği konusunda, İç Güvenlik Bakanlığı tarafından önerilen yeni düzenlemeleri yetersiz buluyor. Kimya sektöründe güvenliğin sağlanması için federal bir düzenlemeye gidilmesini olumlu bir girişim olarak değerlendiren gazete, buna rağmen önerilen değişikliklerin yeterince kapsamlı olmadığını savunuyor:

"Çevre Koruma Dairesi’nin açıklamasına göre, bir kaza veya terör saldırısı durumunda bir milyondan fazla insanın ölümüne yol açabilecek 123 kimyasal tesis bulunuyor. Kimya sektöründe güvenliği sağlamayı amaçlayan bir önlem paketi, bu alandaki eksikleri azaltmıyorsa, fazla bir işe yaramayacaktır."
XS
SM
MD
LG