Erişilebilirlik

Ankara'da ABD'yle Önemli Temaslar


Ankara’da bugün başlayan ve iki gün sürecek olan “Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” konulu konferansın ilk günkü toplantıları sona erdi.

Konferansın yarınki toplantısına bugün Ankara’ya giden Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace de katılacak. Orgeneral Pace, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi.

Bu görüşmenin ardından bir açıklama yapan Pace, terörizm konulu konferansta bu konuda işbirliğini artırma yollarını ele alma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın ev sahipliği yaptığı terörle mücadelede işbirliğini artırmayı amaçlayan iki günlük uluslararası konferansın, ilk gününde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai birer konuşma yaptılar.

“Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” konulu konferansın açılış konuşmasını yapan Orgeneral Özkök, terörizmin evrensel bir tehdit olduğunu söyledi ve bu tehdidin işbirliği olmadan sona erdirilemeyeceğini belirtti.

82 ülkeden üst düzey askeri yetkilinin katıldığı konferansın onur konuğu olan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise konuşmasında, İslamla terörün bağdaştırılmaması gerektiğini söyledi ve terörle mücadele için uluslararası işbirliğinin şart olduğunu vurguladı.

Konferansın düzenlendiği Bilkent Otel ve çevresinde gün boyu alınan yoğun güvenlik önlemleri ise dikkat çekti. Konferans yarın da devam edecek. Bugün Ankara’ya gelen Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace terörle mücadele konferansına yarın katılacak ve bir konuşma yapacak.

Orgeneral Pace bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Başbakan Erdoğan’la görüştü. Başbakanla yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Amerikalı General, Erdoğan’la önemli konuları ele aldıklarını söyledi ve yarın katılacağı terörizm konferansı hakkında konuşurken, birçok ülkenin, terörle ilgili görüş ve endişelerini paylaşmak için bu terörizm zirvesinde buluştuğunu ve bu konferansta terörizm konusunda işbirliğini artırma yollarını ele alma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Orgeneral Pace ayrıca bugünkü görüşmelerinin çok olumlu ve verimli geçtiğini de sözlerine ekledi. Başbakan Erdoğan’ın ise Pace’le görüşmesinde Türkiye’nin Irak’la ilgili hassasiyetlerini ve Amerika’dan terör örgütü PKK ile ilgili beklentilerini dile getirdiği öğrenildi.

Ankara’nın bugünkü tek Amerikalı konuğu Orgeneral Pace değildi. Dün akşam Ankara’ya gelen altı Amerikalı Senatör de bugün Başbakan Erdoğan’la görüştüler, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisinde temaslarda bulundular.

Amerikan Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Virginia Cumhuriyetçi Senatörü John Warner başkanlığındaki heyet, Başbakan Erdoğan’la görüşmelerinin ardından basına açıklama yaptı. Heyet adına konuşan Senatör Warner, Irak’ta istikrarın sağlanması ve birleşmiş bir hükümetin kurulması için Türkiye ve bölgedeki diğer komşu ülkelerin Irak’a yardım etmesi gerektiğini söyledi. Warner, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin, üzerine düşeni yapacağı konusunda kendilerine güvence verdiğini bildirdi.

Şu anda Irak’ta bir iç savaş olmadığını belirten Amerikalı Senatör, “Ancak Iraklılara sürekli destek verilmezse, ilerde iç savaş çıkabilir” diye konuştu.

Senatörlerin hem Başbakan Erdoğan’la, hem de Meclis’teki temaslarında İran’ın nükleer programı ve Afganistan’daki durumu ele aldıkları da öğrenildi. Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerden oluşan heyet, Türkiye’den önce Afganistan’da ve Irak’ta da temaslarda bulundular.

XS
SM
MD
LG