Erişilebilirlik

22 Mart Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, 1915’te Osmanlı Devleti’nin Ermenilere karşı soykırım uyguladığı iddiasına yer veriyor ve Amerika’nın, Türkiye’yle ilişkilerine zarar vermemek adına soykırım ifadesini kullanmaktan kaçındığını öne sürüyor. Gazete, soykırımın tanınması için her yıl gündeme gelen tasarıların Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın baskısıyla geri çekildiğini hatırlatıyor ve artık soykırım iddiasının kabul edilmesi çağrısında bulunuyor:

"Amerikan Kongresi, bu konuda harekete geçmeye korksa da bazı ülkeler daha cesur davranıyor. Avrupa Parlamentosu, geçen yıl Türkiye’nin AB üyesi olması için Ermeni soykırımını tanıması gerektiği yönünde bir tavsiye kararı aldı. Türk hükümeti bu karardan rahatsızlık duyuyor, ancak Avrupa Birliği’ne girmek için büyük bir istek içinde. Türkiye, olgunlaşma sürecinin bir parçası olarak bir gün kendi geçmişiyle hesaplaşacaktır. Umarız, o gün gelmeden önce Dışişleri Bakanlığı da böyle bir hesaplaşma yaşar."

Beyaz Rusya seçimlerinin yankısı da sürüyor. New York Times, üçüncü kez devlet başkanlığına seçildiği açıklanan Aleksander Lukaşenko’nun seçime hile karıştırdığını öne sürüyor. Gazete, başta Bush yönetimi olmak üzere Batılı ülkelerin seçimlerin yenilenmesi talebinde ısrar etmesini istiyor:

"Başkent Minsk’teki Ekim meydanında toplanan muhalif grup fazla kalabalık değildi, ama bunun nedeni Lukaşenko’ya muhalif olanların sayısının azlığı değil, uyguladığı baskı yöntemlerinden duyulan korkuydu. Elbette, istikrarı her şeyin üstünde tutan kesimler arasında Lukaşenko’nun belirli bir desteği var, ancak seçimden ezici bir zaferle çıktığı iddiası, gerçeklikten uzak bir iddiadır."

Boston Globe da Lukaşenko’nun seçim öncesinde muhalifleri baskı ve tehditle yıldırmaya çalıştığını hatırlatıyor ve seçimin adil olmadığını vurguluyor. Lukaşenko’nun Rusya’nın desteğiyle iktidarını sürdürdüğünü kaydeden gazete, iktidardan uzaklaşması için de Rusya’nın baskısının şart olduğunu ifade ediyor.

"Eğer devlet denetimindeki Rus enerji şirketi Gazprom, Beyaz Rusya'ya sattığı enerjinin fiyatını yükseltirse, Lukaşenko’yu iktidarda tutan eski Sovyet tarzı toplumsal dengeler de değişecektir. Putin, şu ana kadar müttefikini iktidarda tutmak için enerjiyi düşük fiyatla sattı. Önümüzdeki Temmuz ayında St. Petersburg’da yapılacak G-8 zirvesi sırasında, diğer liderler Putin’e demokratik bir Rusya’ya Lukaşenko gibi birini desteklemenin yakışmadığını anlatmalıdır."

USA Today, Başkan Bush’un Irak’ın işgalinin üçüncü yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmayı eleştiriyor. Yönetimin şu ana kadar Irak’la ilgili yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten gazete, anket sonuçlarına göre Amerikan halkının Bush’a verdiği desteğin düştüğüne dikkat çekiyor:

"Bush’un kamuoyu desteğini yeniden kazanması için basit hikayeler anlatmaktan vazgeçmesi gerekiyor. İşgalin yol açtığı can kaybı, yüksek maliyet ve uzun vadeli hedefler konusundaki sorulara açık cevaplar vermesi gerekiyor. Amerika’nın Irak’a müdahalesinin sonuçlarını anlamak için belki de Telafer’e değil, Amerika’daki her hangi bir şehre bakmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır."
XS
SM
MD
LG