Erişilebilirlik

Brokeback Dağı "Ahlaka Aykırı"


Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl üç dalda Oscar kazanan Brokeback Mountain - Brokeback Dağı adlı filme 18 yaş sınırlaması getirdi. Bakanlığın, 24 Mart’ta Türkiye’de birçok sinemada gösterime girecek filme yaş sınırlaması getirme gerekçesi filmin "toplumun genel ahlakına aykırı" olması.

Bu konuda konuştuğumuz Sinema Yazarları Derneği Başkanı ve sinema eleştirmeni Mehmet Açar filmin “genel ahlaka aykırı” olmadığını ve Bakanlığın gerekçesine katılmadığını söyledi.


Türkiye'de Brokeback Dağı adıyla gösterime girecek olan film, Amerikan Film Akademisi tarafından verilen bu yılki 78. Oscar ödüllerinde, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi müzik dallarındaki ödülleri aldı. Ancak sekiz dalda Oscara aday olan ve üç dalda bu ödülü kazanan filmi Türkiye’de 18 yaşından küçükler izleyemeyecek.

Brokeback Dağı filmine yaş sınırlaması getiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü bunun gerekçesini filmin konusuna bağlıyor. Amerika'nın Sesi'ne açıklama yapan ancak adını vermek istemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili, “toplumun genel ahlakına aykırı” olduğu gerekçesiyle filme 18 yaş sınırlaması getirdiklerini söyledi.

Pulitzer ödüllü Annie Proulx imzalı bir kısa hikayeden beyazperdeye uyarlanan film iki eşcinsel kovboyun birbirlerine duydukları aşkı anlatıyor.

Brokeback Dağı Amerika’da 81 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Amerika’da film 17 yaş altındakilerin filme reşit olan biri ya da ebeveyn eşliğinde girebilmesini tavsiye eden “R” sınıflandırmasını almıştı.

Türkiye’de filmlerin ve müziklerin korsan satışlarının fazlalığı dikkate alındığında Kültür ve Turizm Bakanlığının Oscar ödüllü “Brokeback Dağı” filmi için getirdiği bu yaş sınırlamasına uyulması zor gibi gözüküyor.

Sinema Yazarları Derneği(SİYAD) Başkanı ve sinema eleştirmeni Mehmet Açar ile Ankara muhabirimiz Aslı Aral'ın yaptığı söyleşiyi sayfanın başındaki linkten dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG