Erişilebilirlik

Casey: 'Irak'ta Asker Sayısı Azaltılabilir'


Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral George Casey, koalisyon kuvvetlerinin son üç yılda büyük ilerleme sağladığını söyledi ve bu yıl içinde aşamalı olarak askerlerin azaltılabileceğini belirtti.

Casey, Irak Savaşı’nın üçüncü yıldönümü nedeniyle Amerikan Fox Televizyonu’na verdiği demeçte, mezhepler arası çatışmaların sürdüğünü, bununla birlikte Iraklı liderlerin ulusal birlik esasına dayalı, istikrarlı bir hükümet kuracağına inandığını kaydetti.

Başkan Bush da, bugün Iraklı liderlere, ülkedeki tüm grupları temsil eden bir hükümet kurmaları için çağrıda bulunduğunu söyledi. Bush, Amerikalıların Irak’ta zaferle sonuçlanacak ve Amerika’yı daha güvenli hale getirecek bir strateji izlediklerini de dile getirdi.

Ancak Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi John Murtha ise Irak’ın halen iç savaşın içinde olduğunu söyledi ve Amerikan askerlerinin çekilmeye başlaması gerektiğini kaydetti. Murtha, askerlerin çekilmesinin Iraklı liderlerin ülkeyi daha iyi yönetmesi için bir teşvik unsuru olacağını söyledi.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde, askerlerin kısa süre içinde çekilmesi halinde ülkede bir yönetim boşluğu doğacağını, bunu da teröristlerin veya Saddam yanlılarının doldurmaya çalışacağı görüşünü savunmuştu.

XS
SM
MD
LG