Erişilebilirlik

Rusya ve Çin Diplomatik Çözüm İstiyor


Rusya ve Çin, İran'ın nükleer programı konusunu ele alan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin bu konuda hemen karar almasını engelledi.

İngiltere ve Fransa, dün Konseye, Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerji Dairesinin, Tahran ‘ın nükleer programı konusunda 14 gün içinde bilgi vermesini öngören bir bildiri taslağı sundu.

Ancak Rus ve Çinli diplomatların, hükümetlerine danışmak için kendilerine daha fazla zaman verilmesini istemeleri üzerine taslağın görüşülmesi Salı gününe ertelendi.

Fransa ve İngiltere, Konsey'e İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda, üzerinde değişiklik yapılmış bir bildiri taslağı sunmuştu. Amerika’nın Sesi muhabirinin New York’tan verdiği habere göre Fransa’nın BM Büyükelçisi Jean-Marc de La Sabliere, taslağın gördüğü karşılığın cesaret verici olduğunu belirtirken, “Güvenlik Konseyinin İran’a güçlü bir mesaj göndermesi fikri üyeler arasında son derece iyi bir kabul görmüş bulunuyor” şeklinde konuştu.

Bildiri taslağı, birçok yönden geçen hafta Konseye özel görüşmeler için sunulan taslağa benziyor.Taslakta İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması ve Uluslararası Atom Enerji Dairesi başkanı Muhammed el Baradey’den İran’ın bu talebi yerine getirip getirmediği konusunda 14 gün içinde Konseye bilgi vermesi isteniyor.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Emyr Jones-Parry, bildirinin en erken gelecek hafta onaylanabileceğini belirtirken iyimser bir ifade kullandı. Ancak bu iyimserlik, Konseyin veto yetkisine sahip iki üyesi Rusya ve Çin tarafından paylaşılmadı.

Rus ve Çinli diplomatların, hükümetlerine danışmak için daha zaman istemeleri üzerine bildirinin görüşülmesi Salı gününe kadar ertelendi.

Çin Büyükelçisi Wang Guangya, Pekin’in başlıca iki noktaya önem verdiğini belirtirken, "Birincisi şu: Güvenlik Konseyi'nin bu konuda Enerji Dairesi'nin rolünü desteklediği ve güçlendirilmesini istediği yolunda bir mesaj verilmesi gerekiyor. Konsey, Enerji Dairesi'nin yerini almamalı ya da görevini üstlenmemeli. İkincisi, diplomasiye ve Enerji Dairesine yeterli zaman tanımalıyız. En az dört ile altı hafta arası...” şeklinde konuştu.

Rus Büyükelçisi Andrey Denisov da benzer görüşü savundu, bu konuda esas görevin Enerji Dairesi'ne verilmesi gerektiğini söyledi.

Amerika’nın BM Büyükelçisi John Bolton ise bildiri taslağı üzerinde yakında anlaşmaya varılacağından emin olduğunu belirtti. Rusya ve Çin’in daha fazla zaman istemesinin Amerika için sorun yaratmadığını vurgulayan Bolton, Konsey üyeleri arasında Enerji Dairesine bir aydan fazla süre tanımanın destek görmediğini söyledi. Bolton, Amerika’nın aslında 14 günlük süreyi tercih ettiğini, ancak biraz daha uzatılmasına itirazı olmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG