Erişilebilirlik

'Türk-Ermeni İlişkilerinin Gelişmesini Umuyoruz'


Amerika dışişleri bakanının Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu yardımcısı Daniel Fried, Türk-Ermeni ilişkilerinin gelişmesini umduklarını söyledi. Dün Ankara’ya giden Büyükelçi Fried, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin olumlu yönde ilerlemesi gerektiği şeklinde ortak bir görüşün olduğunu da sözlerine ekledi.

Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ziyaretlerinin ardından dün Ankara’ya gelen Daniel Fried, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili müzakereci Büyükelçi Steve Mann’la beraber Ankara’ya gelen Fried, Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Ali Tuygan ve Müsteşar Yardımcısı Ahmet Üzümcü’yle bir araya geldi.

Bu görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Daniel Fried, güney Kafkaslar’ın durumu ve geleceği gibi konuları ele aldıklarını söyledi. Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan temaslarında da Yukarı Karabağ sorununu görüştüklerini ifade eden Büyükelçi Fried, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için Fransa’da yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Türkiye’nin desteğinin, özellikle Azerbaycan’a güven vermesinin önem taşıdığını da kaydeden Fried, “Türk-Ermeni temaslarının devam ediyor olması da, Ermenistan’a kendi geleceği ve batı sınırı konusunda güven veriyor” dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri, gazetecilerin Amerikalı yetkiliye yönelttiği soruların başında geldi. Bir gazetecinin, Ermenistan’ın başkenti Erivan’dan ve Amerikan hükümetinden Türk-Ermeni ilişkileriyle ilgili herhangi bir mesaj getirdiniz mi sorusuna, Büyükelçi Fried, “Bu ilişkilerin gelişmesini umuyoruz” diyerek yanıt verdi .

'Ermenistan sınır kapısının açılması konusunu görüşmelerinizde ele aldınız mı?' sorusunu ise Daniel Fried, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin olumlu yönde ilerlemesi gerektiği şeklinde ortak bir görüşün olduğunu söyleyerek cevapladı. Fried’e sorulan son soru ise, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda oldu. Büyükelçi Fried, bunun karmaşık bir konu olduğunu söyledi ve “Ülkelerin geçmişe takılıp kalmamak için geleceğe bakmaları gerek” diye konuştu.

Daniel Fried, dünkü temaslarının ardından ise bu sabah Ankara’dan ayrıldı.

XS
SM
MD
LG