Erişilebilirlik

Irak Meclisi İlk Oturumunu Yaptı


Irak’ta üç ay önceki seçimlerle belirlenen yeni meclis ilk oturumunu yaptı. Oturumun açılışında Kuran’dan ayetler okundu, daha sonra 275 milletvekili yemin ederek, resmen göreve başladı.

Meclisin ilk oturumu yalnızca yarım saat sürdü. Meclisin açılışı öncesinde, Bağdat’ta geniş güvenlik önlemleri alındı; başkent sokakları araç trafiğine kapatıldı.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak’ın, koalisyon birliklerinin de desteğiyle, birkaç yıl içinde istikrarlı ve güvenli bir ülke olacağına inandığını söyledi.

Bu arada Amerika, hem meclisin açılış töreni nedeniyle hem de Nevruz kutlamalarında güvenliği arttırmak amacıyla Irak’a 700 asker daha gönderdi. Takviye birliklerin, en az bir ay Kerbela’da görev yapacağı açıklandı.

Nevruz kutlamaları sırasında çok sayıda Şii’nin, Kerbela’yı ziyaret etmesi bekleniyor. 2003 yılındaki kutlamalar sırasında Sünni isyancılar çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar düzenlemişti.

Öte yandan İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Larijani, Irak’ı görüşmek üzere Amerika’yla diyaloğa hazır olduklarını açıkladı.

XS
SM
MD
LG