Erişilebilirlik

Rusya'yla Çin, İran Sorununa Çözüm Arıyor


Çin ve Rusya İran’ın nükleer programı konusunda yaşanan anlaşmazlığa diplomatik çözüm bulmaya çalışıyor. İran’a karşı yaptırım uygulanması konusunda karar vermeye çalışan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde, Çin ve Rusya’nın veto hakkı bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki hafta Çin’e resmi bir ziyarette bulunacak.

Çin ve Rusya, batılı devletlerin yaptırım uygulamak yerine, İran’la müzakerelere devam etmesini istiyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, Tahran rejiminin işbirliği yapmadığı gerekçesiyle, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine bildirmişti.

Tahran’ın gizlice nükleer silah geliştirmeye çalışmasından kaygı duyan Batılı devletler, İran’ın tüm nükleer faaliyetlerine son vermesini istiyor. İran’sa nükleer programının sadece enerji ihtiyacını karşılamak için geliştirildiğini savunuyor. Rusya, batının kaygılarını giderecek ve İran’ın enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir uzlaşma formülü önermişti: Buna göre, Rusya, İran’ın uranyumunu nükleer yakıt üretiminde kullanmak için kendi topraklarında zenginleştirecekti. Ancak, İran, bu öneriyi henüz kabul etmedi.

Rusya’nın yeni Pekin Büyükelçisi Sergei Razov, Pekin’de Çinli yetkililerle diplomatik girişimlerin sürmesi için iki ülke arasında işbirliği yollarını görüştü..

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kin Gang, müzakereler yoluyla İran sorununun giderilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Sözcü, tarafların sabırlı ve esnek olması gerektiğinin önemini vurguladı.

Rus önerisine rağmen, İran, nükleer programa sahip olmanın en doğal hakkı olduğunu belirtiyor ve uranyum zenginleştirme çalışmalarına asla son vermeyeceğini vurguluyor.

Önümüzdeki hafta Çin’e gidecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yetkililerle İran konusunu ele alması bekleniyor. Gündemdeki diğer konuysa, Kuzey Kore olacak...


XS
SM
MD
LG