Erişilebilirlik

BM Sera Gazı Raporunu Yayınladı


Birleşmiş Milletler, sera gazlarının atmosferde en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. Sera gazları küresel ısınma ve mevsim değişikliklerinin en önemli nedenlerinden biri sayılıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü ilk kez Sera Gazları’nın durumu inceleyen bir bülten yayımladı. Bültende, atmosferde bulunan carbondioksit oranının son 10 yıllık ortalamanın üzerine çıktığı belirtildi.

Sera gazlarının en çok ürettiği carbon dioksitin atmosferde sürekli artış gösterdiğini belirten Dünya Meteoroloji Örgütü , buna yüzde doksan oranında küresel ısınmanın sebep olduğunu vurguladı. Carbon dioksit genellikle ulaşımda, ısınmada veya sanayide fosil yakıtlarının kullanılmasından ortaya çıkıyor.

Birleşmiş Milletler’in, Sera Gazları Bülteni’nin yıllık olarak yayımlaması hedefleniyor. Bununla amaç, küresel ısınmaya karşı duyarlılığı artırabilmek. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün ilk raporunda, karbon dioksitin atmosferdeki oranının bugün 1750 yılından önceye oranla yüzde 35 daha fazla olduğuna dikkat çekilirken, metan gazının da yaşadığımız dönemde yüzde 155 arttığı vurgulanıyor.

Bilim adamları, mevsim değişikliklerine bağlı olarak kasırga, tufan, sıcak hava dalgaları, susuzluk, açlık gibi felaketlerin önlenmesi için sera gazlarının artışının durulması gerektiğini ifade ediyorlar. Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü yetkilileri atmosfere yayılan karbondioksitin bugün azaltılmaya başlanması durumunda bile etkilerinin ancak 50 ile 100 yıl arasında görülebileceğinin altını çiziyorlar.

Uzmanlar, New York, Londra, İstanbul gibi denize kıyısı olan şehirler için sera gazlarının atmosferdeki oranını azaltacak önemlerin alınmasının hayati olduğunu belirtiyorlar. İnsan sağlığını ciddi biçimde tehdit eden sera gazları atmosferde 2004 yılında rekor seviyeye ulaşmış, o zamandan bu zamana kadar geçen süre içinde de azalmadan devam etmekte.

1992’de kabul edilen ve Küresel Isınmaya karşı önemleri içeren BM Kyoto Protokolü, büyük sanayi devletlerinin atmosfere yaydıkları sera gazlarını azaltmasını öngörüyor. Ancak Amerika’nın 2001 yılında anlaşmadan çekilmesi bu konudaki çalışmalarının önüne büyük bir engel oluşturmuştu. Bush yönetimi geçen yıl Ağustos ayında New Orleans’ı vuran Katrina Kasırgası’nda Kyoto Protokolünden çekilmesinden dolayı ciddi eleştirilere maruz kalmıştı.

Birçok çevreci sivil toplum örgütü, Katrina Kasırgası’na küresel ısınmanın sebep olduğunu savunuyor. Ayrıca Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan iki endüstri devini protokolden muhaf tutulmaları da büyük eleştiri toplamaya devam ediyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yayımladığı ve belkide uzun dönemde birçok siyasi konudan daha önemli olan Sera Gazları Bülteni, Birleşmiş Milletlerin İran ve reform konuşmalarının gündemde olduğu bu haftada ne yazık ki hak ettiği ilgiyi bulamadı.

XS
SM
MD
LG