Erişilebilirlik

İstanbul'da Türk-Ermeni İlişkileri Konferansı


İstanbul Üniversitesinde üç gün boyunca sürecek “Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” konferansı bu sabah başladı.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural başkanlığında düzenlenen konferans birkaç oturum başlığıyla yürütülüyor. Bu başlıklar, Osmanlı idaresinde Ermeniler, arşiv belgeleriyle tehcir olayı, tarihi, siyasi, askeri, hukuki, kültürel, psikolojik ve felsefi açıdan Ermeni sorunu olarak sıralanıyor.

Konferansa hem yurtiçinden hem de yurtdışından konuyla ilgili araştırmalar yapan birçok akademisyen ve araştırmacı katılıyor. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr.Yusuf Halaçoğlu, Amerikalı tarihçi Justin McCarthy, Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Ara Sarafian, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, eski büyükelçi Radikal gazetesi köşe yazarı Gündüz Aktan bu katılımcılardan bazıları. Davet edilen Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Halil Berktay, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran ve yazar Orhan Pamuk ise konferansa katılmıyor.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural konferansla ilgili yaptığı açıklamada, konferansın önyargılardan tamamen arınmış, bilimsel bir zeminde düzenleneceğini söyledi. Ural ayrıca, “soykırım” sözcüğünden bağımsız olarak 1915 yılında ne olduğunu, farklı görüşleri savunan akademisyen ve araştırmacılarla tartışacaklarını ifade etti.

17 Mart’a kadar sürecek bu konferans İstanbul’un ev sahipliği yaptığı ilk Ermeni konferansı değil. Geçen yıl Eylül ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde de benzer bir konferans yapılmıştı. “ İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” adlı konferans önce mahkeme kararıyla durdurulmuş, karara Başbakan Erdoğan ve bazı Avrupalı yetkililerin tepki göstermesinin ardından ise konferans 50’ye yakın akademisyen, yazar ve gazetecinin katılımıyla yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG