Erişilebilirlik

Serdengeçti'nin Görev Süresi Doluyor


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin görev süresi bugün doluyor. Yeni Başkanın bugünkü Bakanlar Kurulu’nda belirlenebileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin beş yıllık görev süresi bugün sona eriyor. Merkez Bankası’nın yeni Başkanının Bakanlar Kurulu kararıyla atanması ve ardından Cumhurbaşkanı’nın onayını alması gerekiyor.

Bugün haftalık toplantısını yapan Bakanlar Kurulu’nda, yapılacak atamanın gündeme gelmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan hafta sonu yaptığı açıklamada, Merkez Bankası yeni Başkanının seçimi konusunda acele etmeyeceklerini söyledi. Erdoğan, “Banka İdare Kurulu bir vekil belirleyecek. Biz adayımızı daha sonra belirleyeceğiz” dedi. Ancak yeni başkanı atayacak kararnamenin bugün Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılabileceği belirtiliyor.

Kanun uyarınca, Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanacaklarda ”yüksek öğrenim görmüş olma, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi bulunma” gibi şartlar aranıyor. Başkanlık için en güçlü aday olarak Devlet Bakanı Ali Babacan’ın eski danışmanı ve halen Merkez Bankasının başkan yardımcısı olan Erdem Başçı’nın ismi öne çıkıyor. Başçı'nın yanı sıra başkanlık için şimdiye kadar Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin ile bir dönem Brezilya Merkez Bankası Başkanlığı yapan İbrahim Eriş'in de isimleri geçiyor.

Merkez Bankası Başkanlığı görevine aynı kişi yeniden getirilebiliyor. Ancak Süreyya Serdengeçti’nin bu göreve yeniden atanmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. 2001 yılında göreve başlayan Serdengeçti döneminde, Türkiye’de enflasyon tek haneli rakama indi, faizlerde düşüş yaşandı.

Bu arada, Türkiye bu yıl Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü(OECD) Mali Eylem Görev Grubu’nun kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine tabi tutuluyor.

11 Eylül saldırılarının ardından kara para aklamanın yanı sıra terörizmin finansmanıyla mücadeleyi de kapsama alan OECD Mali Eylem Görev Grubu, bu turdaki ülke denetimleri sırasında, ülkelerin her iki konuda yeterli yasal düzenlemeye sahip olup olmadığına, uygulamada zafiyet gösterip göstermediğine ve uluslararası işbirliğine açık olup olmadığına bakacak. Türkiye’de, bu turda, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki hukuki durumu, finansal tedbirleri ve uluslararası işbirliği bakımından kapsamlı bir incelemeye tabi tutulacak.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında yayınladığı uyuşturucu kaçakçılığı, kara para ve mali suçlarla mücadele raporunda Türkiye’den bir “kaçakçılık üssü” ve “uyuşturucu geçiş koridoru” olarak söz etti. Kara para aklama, Türkiye’de 1996 yılında suç haline getirildi.

XS
SM
MD
LG