Erişilebilirlik

"Sivil Nükleer Enerji Programına Karşı Değiliz"


İngiltere hükümeti İran’ın sivil nükleer enerji programına karşı olmadığını açıkladı ve bu konuda diğer Avrupa ülkelerinden destek istedi. Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunan İngiliz yetkililer, Avrupa’nın, İran halkının demokrasi girişimlerini ve nükleer elektrik enerjisi programını desteklemesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Jack Straw, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde yaptığı konuşmada, İran’ın, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat liderliğinde yanlış yola girdiğini söyledi.

İranlı yetkililer ve resmi basın yayın organlarının ülkede Batı düşmanı bir hava yarattığını belirten Bakan, bunun önüne geçilebilmesi için İran halkıyla doğrudan diyalog kurulması gerektiğini savundu.

Dışişleri Bakanı Jack Straw bunun için Avrupa ülkelerinin Farsça radyo televizyon yayınları ve İnternet sitelerinin sayısını arttırması gerektiğini vurguladı.

İngiliz bakan, konuşmasında Avrupa’nın İranlılarla daha iyi diyalog kurması gerektiğini söyledi ve “sivil nükleer enerjiden yararlanmalarına karşı olmadığımızı anlatabilmemiz gerekir” dedi.

Jack Straw, Avrupa’nın, İran’ın nükleer programının sadece uranyum zenginleştirme bölümünden kaygı duyduğunu, çünkü zenginleştirilmiş uranyumun nükleer silahlarda da kullanılabileceğini söyledi.

Amerika’yla, İngiltere, Almanya ve Fransa, İran’ı gizlice nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor, zenginleştirilmiş uranyumun atom bombasında kullanılacağını iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlığı Güvenlik Konseyi’ne sevk etmiş bulunuyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Konseyin konuyla ilgili kararının aşamalı ve esnek olacağını; nükleer faaliyetlerini uluslararası denetime açması için Tahran hükümetiyle diplomatik görüşmelerin tekrar başlayabileceğini belirtti.

Önümüzdeki günlerde konuyu ele alacak olana Konseyin, İran’a karşı yaptırımlar uygulanmasına karar vermesi mümkün. Ancak Konsey'in beş daimi üyesinden Çin ve Rusya yaptırımlara sıcak bakmadığı için Güvenlik Konseyi'nin başlangıçta daha yumuşak bir adım atması bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde yaptığı konuşmada, Ortadoğu’daki nükleer silahlar konusunda Batının çifte standart uyguladığını, İsrail’in nükleer güç olmasına değinmedi ancak İran’ı önlemek istediği iddiasının doğru olmadığını savundu.

Konuşmasında İran cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın İsrail’in haritadan silinmesi yolundaki sözlerini hatırlatan Bakan İsrail’in ise hiç böyle bir tehditte bulunmadığına dikkat çekti.

Straw İran’ın bu tür tehditlerinin gözardı edilemeyeceğini vurguladı ve İngiliz dış politikasının Ortadoğu’nun nükleer silahlardan tümüyle arındırılmasını öngördüğünü kaydetti.

XS
SM
MD
LG