Erişilebilirlik

Miloseviç'e Otopsi Yapıldı


Lahey Savaş Suçları Mahkemesi’ndeki hücresinde ölü bulunan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’e otopsi yapıldı.

Hollandalı uzmanların, eski devlet başkanının ölüm nedenini belirlemek için başlattığı otopsi çalışmalarına, Sırp yetkililer de gözlemci sıfatıyla katıldı.

Miloseviç’in avukatı, müvekkilinin ölümünden bir gün önce Rus yetkililere yazdığı mektupta, birilerinin kendisini zehirlemeye çalıştığını söylediğini açıkladı.

Avukat, Miloseviç’e yapılan son testlerde, eski Sırp liderin, kanında, cüzzam hastalığının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin izine rastlandığını da belirtti.

La Hey Savas Şuçları Mahkemesi Baş savcısı Carla Del Ponte ise 64 yaşındaki Sırp liderin intihar ettiği veya zehirlendiği yolundaki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.

La Hay Savaş Suçları Mahkemesi Baş savcısı Carla Del Ponte Miloseviç’in hakkındaki dava sonuçlanmadan ölmesini adalet adına trajik bir gelişme olarak da niteledi:

Carla Del Ponte, “Elbette büyük bir hayal kırıklığına uğradığım; bu uğurda yıllarca süren çabalar sarf edildi; çok enerji ve kaynak harcandı; bir dizi engel aşıldı ve tam mahkemenin sonuçlanmasına birkaç hafta kala, bu gelişmeyle karşı karşıya kaldık,” dedi.

La Hay Savaş suçları mahkemesi başsavcısı Carla del Ponte, Miloseviç davası sonuçlanamamış olsa bile, bu davayla ilgili binlerce belge ve yüzlerce tanığın ifadesinin tarihe geçtiğine de dikkat çekti.

Slobodan Miloseviç, 1990’lı yıllarda Balkanlar’daki savaş sırasında insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı yargılanıyordu.

Dava, eski Sırp liderin yüksek tansiyon ve kalp hastalığı nedeniyle sık sık kesintiye uğradı.

Geçen ay, Miloseviç, tedavi için Rusya’ya gitmek istediğini söylemiş, ancak mahkeme buna izin vermemişti.. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, hakkındaki dava sonuçlanmamış olsa da, tarihin, Miloseviç’e ilişkin kararını çoktan verdiğini söyledi. Rice, Miloseviç’i, Avrupa’nın en kötü liderlerinden biri olarak da tanımladı. Amerikalı Bakan, Miloşeviç’in, çok sayıda kişinin ölümünden, Yugoslavya’nın parçalanmasından sorumlu olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG