Erişilebilirlik

İsrail Eski Genelkurmay Başkanına Tepkiler


İsrail Başbakan vekili Ehud Olmert, İsrail’in nükleer güce sahip bir İran’a karşı uluslararası koalisyonun parçası olduğunu açıkladı.

Olmert bu açıklamayı eski Genelkurmay Başkanı emekli general Moşe Ya’alon’un İsrail’in İran’ı nükleer programını yıllarca geciktirecek bir askeri saldırı gerçekleştirecek gücü olduğunu söylemesinden sonra yaptı.

Geçen yıl emekli olan Ya’alon bu hafta başında Washington’da yaptığı konuşmada İran’a karşı tek bir saldırının yeterli olmayacağını da söylemişti. Ya’alon İsrail’in, İran’ın karşılık olarak vereceği bir füze saldırısına karşı kendisini koruyabileceğini belirtmişti.

General Ya’alon’un açıklamaları, askeri sırları açığı vurduğu gerekçesiyle hükümet yetkilileri ve siyasi çevreler tarafından eleştiriliyor.

İki gün önce de İsrail televizyonlarına verdiği demeçte İsrail'in İran'i vurmaya hazır oldugunu söyleyen Ya’alon sadece bununla kalmamış, olası bir saldırı planına dair de teoriler öne sürmüştü.

Haberin yayınlanmasından sonra İsrail Başbakan vekili Ehud Olmert Ya’alon'un açıklamalarının sadece kendisini bağladığını ve İsrail'in İran'ı tek başına vurmaya niyeti olmadığını açıkladı.

Ya’alon'un açıklamalarını yalanlamayan ancak şu anda İsrail'in tek başına böyle bir saldırı gerçekleştirmeye niyeti olmadığını belirten Olmert "İsrail Tahran ile ilgili olarak hala uluslarası koalisyonun kararlarına uygun olarak hareket etmektedir ve edecektir" dedi.

"Niyetimiz uluslarası koalisyonun Iran'daki nükleer programı durdurmasını sağlamaktır ancak bu yolda biz koalisyonun bir parçası olarak hareket etmekteyiz" diye konuşan Olmert eski genelkurmay başkanının acıklamaları yolunda İsrail'in tek başına bir askeri operasyon düzenleme yetkisine sahip olduğunu ancak bunu tek basına bir karar ile uygulamaya geçirmeyeceklerinin altını çizdi.

Konunun bu denli büyümesinin ardından da Moshe Ya’alon medyaya sitem ederek "söylediklerim anlaşılmadı" dedi. Ya’alon 'a göre İran 18 aya kadar nükleer programını tamamlayacak ve 3 ila 5 yıl içinde de nükleer silah geliştirmiş olacak.

XS
SM
MD
LG