Erişilebilirlik

Nükleer Görüşmeler Devam Ediyor


İran, Amerika’yı, nükleer programıyla ilgili uyuşmazlığı Güvenlik Konseyine getirmesi halinde “acı ve zarar” vermekle tehdit etti.

Viyana’daki Uluslararası Atom Enerji Dairesi toplantısına sunulan açıklamada Amerika’nın İran’a vereceği acı ve zararın aynısını göreceği belirtildi.

Bazı diplomatlar, İran’ın açıklamasını, Batı’ya petrol ihracatını kesmeye yönelik örtülü bir tehdit olarak yorumluyor.

Amerikalı diplomatlar aynı toplantıda Enerji Dairesi yönetim kuruluna, Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı önlem alması zamanı geldiğini bildirdi.

Hem Amerika hem de Avrupa Birliği , İran’ın nükleer tesislerini uluslararası denetime kapatmasının gizlice nükleer silah geliştirmeye çalıştığı kuşkusunu güçleştirdiği görüşünde.

İsrail de İran'ı Tehdit Etti

İsrail, Birleşmiş Milletler Tahran’ın nükleer silah edinmesini önleyemezse kendisinin İran’a karşı harekete geçeceğini bildirdi.

Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Reuters ajansına verdiği demeçte, İsrail’in kendisini savunmak zorunda olduğunu söyledi ve muhtemel bir askeri harekatın meşru müdafaa olacağını ileri sürdü.

Mofaz, bu açıklamayı, “Güvenlik Konseyi, İran’ın nükleer programını durduramazsa İsrail askeri güç kullanmaya hazır mı?” sorusu üzerine yaptı.

İsrail, 1981 yılında Sadam Hüseyin’in nükleer silah geliştirmesini önlemek için Irak’taki bir nükleer reaktörü bombalamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, geçen yıl göreve geldiğinden beri İsrail’i haritadan silme tehdidinde bulunuyor.

Ahmedinecad, Yahudi Soykırımının da uydurma olduğunu iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG