Erişilebilirlik

8 Mart Dünya Kadınlar Günü


Tüm dünyada binlerce kadın, erkeklerle eşit hak ve özgürlüklere sahip olmak için yürüyüşler düzenledi.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Pakistan’da düzenlenen gösterilere binden fazla kadın katıldı. Afganistan’da da konuşma yapan Devlet Başkanı Hamid Karzai, kadınlara karşı şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Fransa’yı ziyaret eden Afrika’nın seçimle iş başına gelmiş ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Liberya lideri Ellen Johnson Sirleaf, kadınların dünya ekonomisindeki rollerine dikkati çekti ve kalkınma sürecinde kadınların yaptıklarının çoğu zaman göz ardı edildiğini söyledi. Sirleaf, bu durumun yoksul ülkelerde daha fazla kadın lider çıktıkça değişeceğine inandığını da belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da Dünya Kadınlar Günü için yaptığı açıklamada, kadınların karar alma mekanizması içinde daha fazla yer almasının hem kendileri hem de insanlığın gelişimi açısından önemine değindi.

Ancak örgütün yayınladığı bir raporda, her ne kadar kadın lider sayısında artış görülse de, dünya kadınlarının durumun da yeterli iyileşme olmadığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Fonu da, kadın devlet başkanları ve yetkililere seslenerek, yoksul hemcinsleri için daha fazla yardımda bulunmaları çağrısı yaptı.

Endonezya’da gösteri yapan yüzlerce kadın, yeni müstehcenlik yasasını protesto etti. Önerilen yasaya göre, kamuya açık yerlerde ayağı ya da omuzu görünen kadınlara ceza verilecek.

Amerika Türk Kadınlar Birliği

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir rapor yayınladı. Raporda, kadınların, parlamentolarda, iş idaresinde, medyada ve akademi dünyasındaki katılımı istikrarlı olmasına rağmen, zengin ülkelerde bile katılım hızının düşük olduğu belirtildi. New York’ta bulunan Amerika Türk Kadınlar Birliği Başkanı Aysu Bil, buradaki Türk kadınların durumunu radyomuza değerlendirdi.

New York muhabirimiz Elif Özmenek'in Aysu Bil'le yaptığı söyleşiyi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.



XS
SM
MD
LG