Erişilebilirlik

Ordu ve Yargı Yıpratılmak İsteniyor


Van Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı Şemdinli iddianamesi kabul edildi. Dava Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın suçlanmasıyla ilgili, ordu ve yargının yıpratılmak istendiğini söyledi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında da iddialar içeren ve Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, bugün 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından kabul edildi.

Dava Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek ancak duruşmanın tarihi henüz belli değil. Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, geçen yıl Kasım ayında Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde eski PKK üyesi olduğu bildirilen bir kişiye ait kitapçıya düzenlenen bombalı saldırıyla ilişkisi olduğunu öne sürülen, iki astsubay ve bir PKK itirafçısı için müebbet hapis isteniyor.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın hazırladığı iddianamenin değerlendirme bölümünde ise, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında suçlamalarda bulunuluyor. Savcı Sarıkaya, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı, 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'le suçluyor. Bu suçlamalar dün Ankara’da büyük tartışmalara neden oldu.

Bu tartışmalar bugün Başbakan Erdoğan’ın Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmaya da yansıdı. Erdoğan konuşmasında ortada yargı kararı olmadığını, ordu ve yargı arasında problem yaratılmak istendiğini söyledi. “Bu iki kurumumuzu yıpratmak kimsenin hakkı değildir” diyen Erdoğan konuşmasında, özellikle ana muhalefet partisi lideri Deniz Baykal’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi. Deniz Baykal’ın “orduya darbe yapılıyor” sözleriyle haddini aştığını söyleyen Tayyip Erdoğan, kimsenin ordu ve yargı üzerinden siyaset yapma hakkına sahip olmadığını belirtti. Başbakan Erdoğan dün konuyla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le görüşmüştü.

Bu arada, Hakkari’nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde meydana gelen olayları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun görev süresi bir ay uzatıldı. Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun 2 Mart tarihinde açıkladığı Şemdinli raporunda güvenlik güçlerinin 'itirafçı' adı altında bazı kişileri istihbarat dışı işlerde kullanmasının yanlışlığına dikkat çekilmişti.

XS
SM
MD
LG